"Україна претендує на Оскар з «Параджановим»"

Людмила ЯНОВСЬКА
14 вересня 2013

Не в кожного кінорежисера, навіть надзвичайно талановитого, і власне життя настільки феноменально яскраве як і його фільми. Але досить лише назвати прізвище Параджанов, як в усіх, хто бачив його найкращі стрічки, хто знає його біографію, одразу майне думка: саме про цього чоловіка вкрай варто зняти не один художній фільм. І така повнометражна стрічка вже є: «Параджанов» співрежисерів Олени Фетісової (Україна) та Сержа Аведікяна (Франція), створена у копродукції України, Франції, Грузії та Вірменії.

Олена Фетісова та Серж Аведікян в образі Сергія Параджанова. Фото з сайту telekritika.ua

Її вже побачив світ: прем’єра «Параджанова» відбулася в липні у міжнародній конкурсній програмі престижного кінофестивалю в Карлових Варах (Чехія), вона отримала «Золотого Дюка» як кращий український повнометражний фільм на Одеському міжнародному кінофестивалі.

І от приємна новина: «Параджанов» разом із «Вічним поверненням» Кіри Муратової та «Хайтармою» Ахтема Сейтаблаєва претендував на висунення від України на американський «Оскар» у номінації «Фільм іноземною мовою», і саме він, за рішенням Українського Оскарівського комітету при Асоціації продюсерів України, претендує стати номінантом на цю премію.

А чи стане? Про це довідаємося 16 січня 2014 року, коли в США оголосять номінантів на «Оскар» в усіх 24 категоріях. Але ще раніше, вже зовсім скоро, наприкінці вересня, побачимо «Параджанова» в прокаті в Україні. І тоді стане відомо, скільки «Оскарів» отримає цей фільм від нас, українських глядачів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua