"Україна-ЄС: візове питання поки що відкладається"

21 травня 2015

Про «Стан виконання другої фази Плану дій з лібералізації Європейським Союзом безвізового режиму для України» виконавці чотирьох відомств поговорили спеціально перед стартом саміту «Східного партнерства» у Ризі.

На прес-конференції перший заступник міністра закордонних справ Наталія Галібаренко зацитувала основні меседжі звіту моніторингової місії Європейської комісії від 8 травня. Тож із 15 оцінюваних напрямів два виконано повністю, вісім вважають майже виконаними, чотири — частково, проте з хорошою перспективою подальшого прогресу. Це критерії у сфері запобігання і протидії корупції.

Одна з головних вимог — запровадження внутрішніх паспортів громадянина України у вигляді картки; вдосконалення бази даних інформації про втрачені паспорти; автоматизація і захист персональних даних; підключення до бази Інтерполу щодо втрачених паспортів; надання первинної та вторинної правової допомоги шукачам притулку; створення дієвого та оперативного Національного антикорупційного бюро.

Кожну з цих норм, переконана Наталія Галібаренко, Україна готова втілити в життя не пізніше, ніж за півроку. А інакше й не вийде — такий термін відведено ЄС у рекомендаціях. «Те, що у вересні-жовтні до України знову приїдуть оцінні місії Європейської комісії, свідчить, що ЄС сподівається: доти в нас буде відповідний прогрес у виконанні рекомендацій», — дипломатично зазначила посадовець.

Українська сторона вже підготувала й план виконання першочергових у рекомендаціях пунктів. Їх реалізації сприятиме проведення щотижневих відеоконференцій, де представники ЄС заслуховуватимуть наші звіти.

Окрім цього, ЄС сподівається напрацювати певний алгоритм роботи з огляду на безпекову ситуацію на сході України. Головне питання тут — інтеграція і повернення до нормального життя внутрішньо переміщених осіб.

Заступник міністра внутрішніх справ з питань європейської інтеграції Тигран Авакян розповів, що його відомство виконало всі попередні рекомендації Єврокомісії. Нині там опрацьовують пункти «боротьба з організованою злочинністю», «торгівля людьми», «видача громадянам України біометричних паспортів».

А заступник міністра юстиції Антон Янчук наголосив, що європейські партнери загалом позитивно оцінили прогрес у запровадженні нового регулювання в контексті антикорупційної політики. Це і затвердження антикорупційної стратегії до 2017 року, і державної програми з реалізації цієї стратегії, закону «Про Національне антикорупційне бюро» і нового закону «Про запобігання корупції».

«Європейські партнери погодилися з тим, що ми маємо одне з найновітніших досконалих антикорупційних регулювань не тільки в Європі, а й у світі», — сказав він.

Моніторингова місія поставила плюс і виконанню Плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС вітчизняними прикордонниками. Принаймні про це завив перший заступник голови Державної прикордонної служби Василь Серватюк. В оцінках ідеться, що система біометричного контролю не поступається європейським аналогам. За винятком східної ділянки, в нас на високому рівні управління кордоном, а ще повністю виконується угода з ЄС про реадмісію.

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua