"Україна за три роки може зменшити споживання природного газу за рахунок виробництва теплової енергії"

21 червня 2013

РІШЕННЯ. «На виконання завдання Президента України Уряд розробив Програму модернізації систем теплопостачання комунальної теплоенергетики України на 2013-2014 роки. За 3 роки Україна має потенціал зменшити споживання природного газу при виробництві теплової енергії близько на 50% або на 4,2 млрд кубічних метрів», – сказав Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул під час засідання Ради регіонів, що пройшло під головуванням Президента України Віктора Януковича у Луганську.

За три роки в Україні завдяки вжитим заходам Уряду за три роки з 2010 по 2013 рік споживання природного газу підприємствами ЖКГ скорочено вже на 10% (з 11,1 млрд. куб. м. до 10 млрд. куб. м.). Ця робота продовжується.

За словами Олександра Вілкула економію природного газу можливо досягти двома шляхами.

Перше – за рахунок реалізації проектів, спрямованих на економію газу при транспортуванні тепла. Це дозволить заощадити 2,2 млрд. кубічних метрів газу.

Зокрема, планується встановити 4 тис теплоутилізаторів, 756 блочно-модульних котелень та 11 тис індивідуальних теплових пунктів. Крім того передбачено замінити 4,4 тис котлів НИИСТУ-5 на сучасні та модернізувати 6,2 тис котлів (замінити пальники). Планується замінити 7,8 тис км аварійних та ветхих труб теплотрас на труби з пінополіуретановою ізоляцією.

Друге – за рахунок зниження втрат при виробництві тепла шляхом заміщення природного газу альтернативними енергоносіями. Це дозволить заощадити ще 2 млрд. кубічних метрів природного газу. Так, у рамках заходів з газозаміщення планується переоснащення 1,5 тис котелень з переходом на використання твердого палива, встановлення 3 тис теплових насосів та 900 котлів на біопаливі. Крім того, планується використання електроопалення при впровадженні 9,4 котлів, а також використання сонячної енергії  при впровадженні установок на 5 тис об'єктах.

«В якості альтернативних видів палива планується використовувати, наприклад, вугілля, торф, пілети. Вибір альтернативи газу залежить від особливостей регіонів. Зокрема, вугілля використовуватиметься, в першу чергу, у східних областях країни, біопаливо (торф, пілети) – у центральних і західних областях, сонячна енергія – на півдні країни», – сказав Віце-прем'єр.

В областях готовність до реалізації Програми модернізації знаходиться на різних стадіях – починаючи від предТЕО і закінчуючи конкретними проектами.

Олександр Вілкул зазначив, що усі зазначені проекти модернізації комунальної теплоенергетики окупні. Зокрема, 2 проекти мають термін окупності до 2 років, 4 проекти від 2 до 2,5 років, 5 проектів від 4 до 8 років.

«Практично все обладнання – від котлів до теплових насосів – наразі виробляються в Україні. Фінансовий ресурс, крім того, що він є окупним, з точки зору теплоенергетики, буде інвестовано в українську економіку та підвищить завантаження вітчизняних підприємств», – сказав Олександр Вілкул, підкресливши, що всі проекти Програми модернізації комунальної теплоенергетики включені до Програми активізації економіки і будуть розглянуті Фінансово-кредитною радою.

ДОВІДКА. Програма модернізації комунальної теплоенергетики розроблена спільно з фахівцями Інституту технічної теплофізики Національної академії наук України у розрізі кожної області. При її розробці було враховано кращий світовий досвід, вітчизняні розробки та особливості кожної області. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua