"Україна залишатиметься надійним партнером НАТО у справі підтримання миру та стабільності у світі"

25 жовтня 2013

У Брюсселі під головуванням Генерального секретаря НАТО Андреса Фог Расмуссена відбулося засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони з країнами-контрибуторами операції Міжнародних сил сприяння безпеці в Ісламській Республіці Афганістан (МССБ). У засіданні взяла участь делегація України на чолі з міністром оборони Павлом Лебедєвим.

У ході зібрання було обговорено питання оперативної обстановки та безпекової ситуації в Афганістані, економічної та політичної ситуації, стану передачі повноважень щодо захисту миру і стабільності у країні до Афганських національних сил безпеки та подальшого нарощування їх боєздатності, а також підготовки до президентських виборів у 2014 році.

У контексті підготовки майбутньої місії в Афганістані «Рішуча підтримка» учасники заходу обговорили та схвалили Стратегічну оцінку місії, розроблену військовим командуванням Альянсу. Також розглянули результати впровадження резолюції Ради Безпеки ООН № 1325 («Роль жінок у забезпеченні миру та безпеки») під час проведення операцій та місій під проводом Альянсу і зробили відповідну заяву.

Генеральний секретар НАТО у вступній промові зазначив про важливість зосередження міжнародних зусиль на продовженні надання всебічної підтримки Афганістану, забезпечення належного проведення демократичних президентських виборів у країні наступного року, посилення ролі та місця Афганських національних сил безпеки в забезпеченні миру та стабільності у цій країні, а також створення необхідних правових та організаційних умов для ефективного функціонування майбутньої місії НАТО «Рішуча підтримка».

Зі свого боку міністр оборони Павло Лебедєв повідомив, що український персонал продовжуватиме свою діяльність в Афганістані з оптимізацією його чисельності та уточненням спеціалізації відповідно до визначених оперативних вимог і домовленостей з партнерами по коаліції. Він зазначив, що Україна підтримує стратегію місії «Рішуча підтримка», винесену на розгляд міністрів оборони, повідомляє прес-служба вітчизняного оборонного відомства.

«Хочу запевнити, що Україна й надалі залишатиметься надійним партнером НАТО у справі підтримання миру та стабільності у світі», — підкреслив очільник оборонного відомства.

У рамках візиту до штаб-квартири НАТО Павло Лебедєв провів кілька двосторонніх зустрічей. З міністрами оборони Польщі Томашом Семоняком та Литви Юозасом Олекасом було обговорено перспективи подальшої співпраці в оборонній галузі, зокрема питання про створення спільної литовсько-польсько-української бригади ЛИТПОЛУКРБРИГ.

З міністром оборони Італії Маріо Мауро обговорено напрямки взаємодії миротворчого персоналу України та італійського контингенту у провінції Герат на заході Афганістану, а також пріоритетні напрямки двостороннього оборонного співробітництва.

Крім того, Павло Лебедєв під час візиту до штаб-квартири Альянсу провів короткі робочі зустрічі з міністрами оборони США Чаком Хейглом, Туреччини — Ісметом Йилмазом, Вірменії — Сейраном Оганяном та Грузії — Іраклієм Алазанією. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua