"Українці готуються до свят, купуючи вишиванки"

6 серпня 2015

Останніми роками для кожного українця разом із діловим костюмом і святковим одягом незмінним атрибутом у гардеробі стала вишиванка. У деяких модниць можна побачити не одну, а кілька вишитих сорочок різного кольору, типу шиття, а також суконь, горботок, прикрас із національною символікою, які так личать сучасній українській жінці. Вишиванки гармонійно поєднуються із брюками і шортами, із класичними туфлями та зручними кедами. 

Після святкування Дня вишиванки, яке щорічно відбувається у третій четвер травня і після останнього дзвоника, українці знову готуються одягнути цей патріотичний атрибут одягу на День Незалежності і на 1 Вересня. Із наближенням цих свят із полиць магазинів стали зникати національні костюми, вишиванки, відповідне взуття та аксесуарами з державною символікою.

Футбольний сезон 2015-2016 років гравці "Черкаського Дніпра» виступатимуть у вишиванках. Фото з сайту ФК "Дніпро"

До святкування Дня Незалежності багато українців віддають перевагу одягу із жовто-блакитними кольорами та вишиванкам із характерними орнаментами, які відповідають тому чи іншому регіону України.

Усі першокласники з нетерпінням чекають на свято Першого дзвоника. Хоча до 1 Вересня залишилося трохи менш, як місяць, батьки уже з липня починають купувати ранці, книжки та шкільну форму. Та з кожним роком все більше і більше українських шкіл змінюють традиційну шкільну форму на вишиванки.

Навіть переможець другого дивізіону з футболу «Черкаський Дніпро» стильно оновив свою спортивну форму. Вперше в Україні нинішній сезон черкаські футболісти  гратимуть у вишиванках. Їхня форма виконана у білих кольорах і стилізована національним українським орнаментом. Виїзне екіпірування зроблено в аналогічному стилі синього кольору.

Серед різноманіття національних костюмів, якими щороку поповнюються полиці магазинів і ринків, багато жінок і дівчат все-ж таки воліють власноруч вишивати сорочки та сукні, а дітей змалку привчають вишивати улюблених казкових героїв звичайними нитками та бісером. Схеми для вишивання бісером можна знайти тут!

Готуються до свят і переселенці зі Східної України. Так, в одній зі столичних бібліотек організували гурток української вишиванки. Після роботи жінки приходять сюди, щоб повишивати і обговорити буденне життя. Адже не секрет, що традиція вишивати - це не тільки різновид народної творчості, а й хороший та надійний спосіб для знайомства, спілкування, виконання українських пісень, відкриття свого таланту. Вишита власними руками блузка чи сорочка - ніби маленький скарб, залишений на пам’ять від мами чи сестри, оберіг, з яким людина  все життя.

Ірина САКОВСЬКА
для «Урядового кур’єра» 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua