"Українська книжка збирає друзів"

Іван ШЕВЧУК
7 травня 2014

Наш національний герой Устим Кармелюк і справді досконало володів ідишем і мав у своїх повстанських загонах чимало євреїв. А ось приписувати двохсотрічній Балті — містечку на півночі Одещини — півторатисячолітній вік чи шукати в Україні джерела всього індоєвропейського світу — не більше, ніж історикоподібна маячня. Про це йдеться у книжках письменника Богдана Сушинського, котрі незабаром буде презентовано на Всеукраїнській виставці-форумі «Українська книга на Одещині». Вона проходитиме у Чорноморській Пальмірі з 15 до 17 травня.

Всеукраїнська виставка-форум на Одещині має свої традиції. Фото автора

На думку Богдана Сушинського, скрута в державі на українському книговидавництві не надто позначилася. Але з однієї тільки причини: «Щодо урядового аспекту, фінансового, то гірше вже бути не може — до 70% художніх творів видають коштом автора або спонсорів. Держава абсолютно ігнорує цю галузь. Підтримка слабка, вона навіть зменшилася, але — виживаємо».

«Чого мені варто було видати ці дві книжки, — додає член оргкомітету виставки Валентина Гайдаєнко, тримаючи в руках вибрані твори свого батька, одеського письменника Івана Гайдаєнка, чиє сторіччя припало на цей рік. — Я два роки намагалася звернути увагу на ювілей людини, котра створила письменницьку організацію в Одесі». Каже, що видати двотомник вдалося лише завдяки підтримці народного депутата Сергія Гриневецького. Під його ж патронатом проводитимуть і кілька заходів в межах насиченої виставкової програми.

Голова оргкомітету книжкового форуму директор базової для виставки Одеської наукової бібліотеки ім. Горького Ольга Ботушанська каже, що влада — і місцева, і центральна — цього разу надала «переважно моральну підтримку».

Ця обставина, а також напружена політична ситуація до останнього тримали під сумнівом проведення ювілейної виставки. Втім, як кажуть представники оргкомітету, вони вирішили виявити одеський характер. З матеріальним боком справи допомогли впоратися меценати. «Я й не сподівалася на таку підтримку, — каже Ольга Ботушанська, — люди самі питали, чим допомогти. Ми майже не маємо кошторису як такого — все зроблено за рахунок благодійництва».

Тож виставка, котра, крім іншого, традиційно стає джерелом поповнення книжкового фонду не тільки Центральної наукової бібліотеки, а й невеличких книгозбірень у всьому регіоні, має відбутися у визначений термін.

«Як добре, що сьогодні ми не лише палимо шини, а й щось створюємо», — сказала Валентина Гайдаєнко. До одеської бійні залишалося три дні...

Письменники і бібліотекарі багато говорили про душу й духовність, про те, що не все визначає економіка, про небезпеку, яка виникає, коли люди забувають про свою історію і свою відповідальність перед нею...



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua