"Українська опозиція переконує Європарламент неодмінно підписати Угоду про асоціацію цього року"

Вікторія ВЛАСЕНКО
24 травня 2013

ГЕОПОЛІТИКА

У листопаді або ніколи

Учора Комітет у закордонних справах Європарламенту провів слухання з приводу останніх політичних подій в Україні. До участі у слуханнях були запрошені представники опозиційних партій «Удар» і «Батьківщина» — Ростислав Павленко та Леся Оробець, а також два експерти, які мають серед своїх колег репутацію українознавців, — секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт та член Гельсінського комітету Мікаель Лінгбо.  За словами голови комітету Елмара Брока,  для створення об’єктивної картини євродепутати вислухають і міністра закордонних справ України Леоніда Кожару, який приїде в понеділок до Брюсселя.  «Ми хочемо, щоб інформація з України надходила до нас напряму, — зауважив Елмар Брок. — Адже ЄС висунув до Києва серйозні вимоги, особливо у сфері вибіркового правосуддя,  і ми хочемо вже в жовтні побачити конкретні результати та досягнути нашої спільної мети — підписання Угоди про асоціацію».

У своєму виступі Леся Оробець озвучила месидж об’єднаної опозиції: Угода про асоціацію повинна бути підписана у листопаді цього року. Депутат розповіла про роботу, яку веде Верховна Рада з удосконалення законодавчої бази згідно з вимогами ЄС. За її словами, звільнення Юрія Луценка стало знаком для Євросоюзу, що Україна рухається у правильному напрямку. «Не треба карати весь український народ, відштовхуючи його з європейського шляху», — закликала вона. Її підтримав Ростислав Павленко, який пояснив парламентаріям, що лише Угода про асоціацію допоможе усунути ті проблемні моменти в українському законодавстві,  розв’язання яких наразі висувається Києву як умова підписання цього документа.

Томас Маркерт розповів, що Україні потрібно провести конституційну реформу, щоб змінити, зокрема, положення про функціонування Вищої ради юстиції, а також прийняти новий закон про прокуратуру. «Я сподіваюся, що вже в кінці червня Венеціанська комісія отримає проект цього закону», — сказав він.  Серед негативів  українського законодавства Томас Маркерт називає закон про референдум, прийняття якого  українська опозиція нещодавно оскаржила у ВАСУ. «Щось подібне намагався зробити у 1996 році Президент Кучма, і вже тоді Венеціанська комісія нагадала Україні, що зміни до Конституції можуть вноситися тільки шляхом ухвалення більшістю голосів у парламенті, а не на референдумі», — сказав експерт.

Одвічний опонент офіційного Києва Міхаель Галлер заявив, що в процесі підписання Угоди про асоціацію не можна забувати про ув’язнених екс-урядовців, вважаючи їх «неминучими супутніми втратами». Проте євродепутати Адріан Северин, Павел Коваль, Марек Сівець та інші закликали членів комітету не зупинятися на шляху до Угоди з Україною, аргументуючи це тим, що Україна не лишатиметься довго нейтральною країною і може швидко потрапити у сферу впливу Росії та Митного союзу, який «робить Києву спокусливі пропозиції». А лідер політичної групи європейських консерваторів і реформістів Мартін Каллан заявив: «У 2004 році ми вже втратили нагоду подати Україні чіткий сигнал, що вона потрібна ЄС, тепер якщо ми цього не зробимо, то втратимо такий шанс назавжди». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua