"Українська влада вже знає, як відповідатиме агресорові на можливі територіальні й політичні посягання"

4 квiтня 2014

Те, що відбувається в нашій країні, — страшний сон Путіна. В.о. Президента, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов пояснив, що наші співвітчизники продемонстрували всьому світові: «український народ вирішив, що рух до Європи — це його власний вибір». «Український народ сам змінює владу. Цей приклад для Росії — найстрашніший сон для Путіна, — вважає Олександр Турчинов, додаючи, що російській владі потрібно дестабілізувати ситуацію в Україні, щоб показати, «як там погано»: — Стабільна влада, стабільна й процвітаюча Україна — це вирок для Путіна. Саме тому Росія виношує плани вторгнення в Україну».

Під час спілкування у прямому ефірі одного з вітчизняних телеканалів високопосадовець наголосив, що президентські вибори в Україні — ще один крок до стабілізації ситуації. З огляду на це Росія поставила собі за мету зірвати їх і показати відсутність легітимної влади в нашій країні.

Зі свого боку українська влада робитиме все для забезпечення демократичних, прозорих і чесних виборів, на яких кожен громадянин матиме змогу обрати «достойних кандидатів, які з гідністю представлятимуть їхні інтереси». І будь-які спроби зірвати вибори, на переконання Олександра Турчинова, отримають жорстку відсіч.

Інший план Росії, який полягав у реалізації в Україні «кавказького сценарію», провалився. За цим планом, слід було спровокувати українських військових, унаслідок чого загинули б мирні жителі. Проводити силову операцію у густонаселеному Криму, за словами Олександра Турчинова, було б надзвичайно небезпечно для цивільного населення, оскільки вона могла би призвести до колосальних людських жертв. Тому українські військові отримали наказ тримати оборону в частинах та на кораблях.

Окрім цього, Голова ВР відзначив наразі напружену ситуацію в країні та нагадав, що збройні сили Російської Федерації, стягнуті до південного, північного і східного кордонів України, залишаються на своїх позиціях. «Ситуація стабільна, але реальна загроза є», — цитує його слова прес-служба Президента.

Військову агресію РФ планували на кількох напрямках, зокрема й на київському. «Ми тоді змогли утримати ситуацію, і нам був потрібен час, щоб підготуватися до оборони», — сказав Олександр Турчинов, висловивши подяку українським військовим у Криму. —  Завдяки їхнім діям в Україні відбулася часткова мобілізація, підтягнуто резерви і ресурси, вибудувано систему оборони вздовж кордонів. Зараз українська армія готова дати відсіч агресорам. Ми вже розуміємо, як діяти в умовах надзвичайних ситуацій».

До слова, Олександр Турчинов повідомив про звільнення з полону капітана другого рангу ЗСУ В’ячеслава Дем’яненка і заявив, що українська влада докладатиме всіх зусиль, щоб у Криму «не залишився жоден солдат чи офіцер».

Нині у Криму перебувають близько 1,5 тисячі українських військових — проводиться передислокація військових частин, а влада працює над поверненням з Криму всієї військової техніки, евакуацією родин військовослужбовців, створенням для них гідних умов проживання, забезпеченням людей роботою.

«Крим не буде півостровом відпочинку російських військових. Це буде страшна проблема для Росії, яка вже сьогодні перебуває у міжнародній ізоляції, і Крим призведе до падіння режиму Путіна. Крим був, є і буде українською землею», — резюмував Олександр Турчинов.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua