"Українські митці звернулися до російських колег із закликом співпрацювати"

Микола ПЕТРУШЕНКО
14 березня 2014

Нині настрій українців, йдеться у зверненні наших митців до російських колег, багато в чому залежить від інформації російських ЗМІ, а вони, на жаль, викривляють факти. Саме їхня дезінформація змусила діячів культури і мистецтва зібратись за круглим столом «Єдина країна. Як боротися з антиукраїнською пропагандою устами інтелігенції?»

Всі були єдині: жодних утисків російської мови в нас немає. Хто думає за кордоном, що це не так, просто не знає реальної ситуації.

Тому учасники зустрічі ухвалили звернення до російської інтелігенції.

Твердо заявляємо, йдеться в ньому, що в Україні ніхто нікому не погрожує. Звертаємося до вас по допомогу об’єктивно висвітлювати ситуацію в Україні. Нам разом треба заспокоїти людей. Якщо це не вдається політикам, то маємо зробити ми. Сподіваємося спільними зусиллями прорвати інформаційну блокаду, щоб кожен громадянин міг самостійно і об’єктивно оцінити ситуацію. Митці висловлюють впевненість, що роздутий політиками конфлікт не вартий, аби ворогували народи.

АВТОРИТЕТНО

Ніна МАТВІЄНКО,
народна артистка України:

— Соромно, що нас змушують танцювати гопак під когось. Ми нікому не погрожуємо. Навпаки — це ми все життя боремося за рідну мову. Я проти розв’язання проблем зброєю. Нині піст. І треба виконувати головну заповідь: не їсти одне одного. Солов’ї мають співати на радість, а не над могилами полеглих. Прошу всіх: не піддавайтеся на провокації, кажіть правду! Наші проблеми ми розв’яжемо самі. Хто живе тут — усі діти України.

 

Євген НИЩУК,
міністр культури:

— Сила мистецтва сильніша, ніж слова політиків. Українська нація терпляча. Вибух Майдану — реакція на злочинні дії влади. Провокуючи російськомовне питання, певні сили хочуть задіяти нас у виставі, яку нав’язують. Нам же треба продукувати добро і любов. Завдання мистецтва — зберегти цілісність України. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua