ДОСЛІДЖЕННЯ

 

 

 

 

 

 

Завтра до Антарктиди вирушає шістнадцята українська експедиція.

Кожна антарктична експедиція - значна подія в науковому житті країни. Але в цьому році вона особлива - адже відбувається в річницю відкриття Південного полюсу та 15-річчя підняття українського державного прапора в Антарктиці. У складі загону - 11 зимівників. Четверо з них їдуть уже не вперше. Очолює антарктичну експедицію геофізик-сейсмолог Євген Карягін.

- П'ятнадцять років тому Україна увійшла до кола тридцяти антарктичних держав. Це дуже важливо для нас не тільки в плані іміджу, а й у стратегічній перспективі, - зазначив голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформації Володимир Семиноженко. - Ми розраховуємо на активізацію антарктичних досліджень, які стали важливою частиною державної наукової й економічної політики.

Шістнадцята українська експедиція працюватиме за новою Державною цільовою науково-технічною програмою виконання досліджень України в Антарктиці на 2011-2020 роки. Актуальними завданнями на найближчу перспективу є просування українських дослідників вглиб антарктичного континенту, переоснащення станції "Академік Вернадський", створення належної сезонної бази на континенті, освоєння нових сучасних технологій дослідження.