СОБАЧЕ ЖИТТЯ. Україну визнано країною з найвищим рівнем підготовки кінологів прикордонної служби в СНД.

Як повідомив УНІАН начальник кінологічного відділу Департаменту охорони державного кордону Прикордонної служби України Микола Вдовенко, Міжнародний чемпіонат кінологів відбувся 11 жовтня на базі Кінологічного центру у с. Великі Мости Львівської області. У ньому взяли участь п’ять команд – з України, Росії, Білорусі, Казахстану і Туркменістану.

Під час чемпіонату собаки шукали героїн, кокаїн, гашиш і марихуану - наркотичні речовини, які найчастіше зустрічається при обшуках на кордоні.

Суддями на чемпіонаті виступали представники кінологічної служби Прикордонних військ України, проте для оцінювання роботи української команди залучалися представники прикордонних служб інших країн СНД.

Як відзначив начальник відділу координаційної служби Ради командувачів прикордонними військами Євген Лопатаєв, «у справі виявлення наркотиків жодне, навіть найсучасніше обладнання, не можна порівняти з можливостями унікального собачого нюху. Звичайно, до цього варто додати досвід і інтуїцію інструктора або вожатого». Він відзначив, що суддівство було дуже суворим – «бали знімалися за повторні команди і навіть за неправильне позначення собакою виконаної дії. Наприклад, вона знайшла наркотик і, замість того, щоб подати голос, сіла або почала дряпати підлогу».

У результаті, перше місце по праву дісталося українським кінологам і 4-річній німецькій вівчарці Сандрі, яка продемонструвала найкращі навики у виявленні наркотиків. Друге місце посіла команда Білорусі, третє місце отримала команда прикордонної служби Казахстану, четверте – Російської Федерації, п'яте – прикордонні кінологи Туркменістану.

Відповідаючи на запитання, яка порода собак найкраще проявляє себе у справі виявлення наркотиків, начальник Кінологічного центру у с. Великі Мости Володимир Рупінець відзначив, що порода ніяк не впливає на ефективність виявлення собакою наркоречовин. «Не має значення, чи це німецька вівчарка, кокер-спанієль або лабрадор. Головне – фізичні характеристики собаки та її характер. Наприклад, прекрасні службові собаки виходять з собак–холериків, і ніколи - з сангвініків. Важливий момент – чим собака харчується. Тому ще з 2008 року собаки української прикордонної служби харчуються виключно кормами ТМ «Клуб 4 лапи». Ця сама ТМ, яка, до слова, є єдиним вітчизняним преміальним кормом для собак, стала і партнером нашого сьогоднішнього заходу», - пояснив В.Рупінець.

Міжнародний чемпіонат кінологів прикордонних служб проводиться вдруге. Перший відбувся в 2009 році в білоруському місті Сморонь. У 2013 році планується провести третій чемпіонат на базі прикордонної служби Російської Федерації.