АПК. Щороку обсяги експорту вітчизняної сільгосппродукції до країн Європейського Союзу збільшуються. Про це під час виступу на другому Міжнародному Чорноморському економічному форумі повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк.

«Український аграрний сектор має великі експортні можливості. Це чи не єдина галузь економіки, яка має позитивне сальдо зовнішньої торгівлі. Тому ми повинні працювати над розбудовою іміджу України як надійного гравця на зовнішніх ринках», - зазначив міністр.

Микола Присяжнюк повідомив, що в останні 20 років саме поняття «традиційні ринки» суттєво трансформувалося і втратило своє значення. Адже дуже швидко відбувається глобалізація, змінюється світова економічна кон’юнктура, стаються зміни на ринках – як зовнішньому, так і всередині країн.

«Сьогодні «традиційними» для України вважаються ринки Російської Федерації та країн СНД. Однак протягом останніх років українська сільгосппродукція все частіше з’являється на європейських ринках. Запевняю, що українська сільськогосподарська продукція на ринках ЄС є достатньо конкурентоспроможною», - наголосив міністр.

Разом з тим, повідомив очільник Мінагрополітики, сьогодні Україна проводить активну роботу щодо освоєння аграрних ринків країн, населення яких за останнє десятиліття активно зростає. Це азійські країни (В’єтнам, Бангладеш, Китай), також Пакистан, Індія і країни екваторіальної Африки.

 «Якщо говорити про країни Чорноморського басейну, відмічу, що  найбільшим торговельним партнером України є Російська Федерація. У цьому році її частка склала понад 15 відсотків від загального товарообігу. Туреччина є другою країною за обсягом товарообігу сільськогосподарської продукції. Її частка склала 7,3 відсотка. Частка Грузії -  2,3 відсотка, Румунії – 0,5 відсотка, Болгарії - 0,2 відсотка», - додав Микола Присяжнюк.

 Прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства