"Український футбол починався у Львові"

Оксана МЕЛЬНИК
18 липня 2014

14 липня 1894 року в Стрийському парку, де проходила найбільша в Східній Європі крайова виставка, відбувся футбольний матч, який тривав лише шість хвилин. У ньому львівський «Сокіл» переміг команду з Кракова. За тодішніми правилами, гра тривала до першого забитого гола, а відправив його влучним ударом львів’янин Володимир Хомицький. Саме від цієї події ведуть літопис українського футболу. Так вирішили історики і футбольні функціонери. 

Звісно, масштабного відзначення 120-річчя українського футболу у Львові, як того хотілося б шанувальникам гри мільйонів, за нинішньої складної ситуації не відбувається, однак про дату все-таки згадали.

Зокрема відбулося урочисте засідання Федерації футболу Львівщини, місцевим ветеранам вручили ордени та грамоти, а шанувальники, які мріють про повернення слави львівського футболу, прийшли з квітами до пам’ятного знака у Стрийському парку.

Та не лише словами подяки місцеві вболівальники засвідчать свою повагу легендам львівського футболу — вони впорядкують могили футболістів на Янівському та Личаківському кладовищах, встановлять меморіальні таблиці відомим карпатівцям. Відзначенню цієї історичної події присвятили завершальний матч турніру жіночих команд, що проходив на стадіоні «Розточчя» у Новояворівську.

Символічно, що саме на «Арені-Львів» виборюватимуть Суперкубок України «Динамо» та «Шахтар». Утім, на святкуванні ювілею велися не лише ювілейні розмови, не оминули проблем розвитку українського футболу та львівського зокрема. Аби український спорт, що за свою історію не раз впевнено заявив про себе тріумфальними перемогами наших співвітчизників на найпрестижніших турнірах, розвивався, а Державний прапор України частіше здіймався на честь нових рекордів, необхідно дбати про збереження давніх традицій, створення належних умов для занять спортом дітей та молоді. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua