"Українськомовні вівторки в Донецьку"

Павло КУЩ
13 червня 2013

ІНІЦІАТИВА. В Донецьку при обласній бібліотеці для юнацтва діє український розмовний клуб, створений з ініціативи місцевих активістів громадського руху «Простір свободи» в рамках проекту «Український мовний простір». По вівторках тут збираються молоді донеччани, охочі поспілкуватися українською мовою.

Якось місцеві газетярі провели цікавий експеримент. Удаючи з себе гостей зі Львова, вони запитували в донеччан українською мовою, як пройти чи проїхати за вказаними адресами. І що ж? У більшості випадків господарі не тільки терпляче пояснювали, а й самі переходили на українську. А на зустрічне запитання, звідки в російськомовному регіоні такі знання, хтось із донеччан навіть поскаржився. Мовляв, державну мову тут знають практично всі, проте користуватися нею практично не доводиться. Бо де і з ким спілкуватися?

Схоже, саме ці настрої частини земляків і врахували молоді донеччани. «Ми відразу вирішили, що на зустрічах не буде офіціозу, нудних лекцій чи уроків мови, — розповідає один з ініціаторів Сергій Стуканов. — Спілкування з молодими людьми та обговорення цікавих пізнавальних і актуальних тем, ділові ігри чи перегляд фільмів має відбуватися  невимушено. Вже перші зустрічі засвідчили, що ми не помилилися, обравши подібний формат».

Однією з найперших тем для обговорення молоді донеччани обрали перспективи очікуваного кінця світу. Далі в українськомовні вівторки тут дискутували про проблеми сучасного кінематографа, обмінювалися думками щодо вічної теми — залицяння та кохання, гуртом переглянули український кінофільм «Звичайна справа». А в дискусії про конкуренцію, співпрацю та довіру між діловими партнерами взяли участь кілька волонтерів із Польщі, Італії, Португалії. Тобто корисна місцева ініціатива поступово набуває навіть міжнародного статусу. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua