"Укрзалізниця: досить менеджерів — господарника давай!"

Олександр КРЮЧКОВ
25 лютого 2015

«В інфраструктурному господарстві не все гаразд: 90% локомотивного парку Укрзалізниці та 80% вагонного вже зношені й важко знайти вагони, щоб зерно перевезти, бо ці вагони розвалюються, — зауважив під час брифінгу в столиці міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський. — І винуваті в цьому професіонали-залізничники, які керували Укрзалізницею упродовж 24 років». 

Через 80 днів після свого призначення на посаду (а це стало приводом для брифінгу) Андрій Пивоварський заявив, що він прийшов у міністерство, щоб впроваджувати реформи. Але для цього, за його словами, недостатньо добрих законів. Потрібні люди, які їх реалізовуватимуть, гармонізуватимуть наше законодавство з європейським. Тобто має влитися нова управлінська кров.

Люблять у нас останнім часом «вливати кров», в Укрзалізницю зокрема. Андрій Пивоварський сказав журналістам, що із понад 200 претендентів на крісло очільника залізничників обрано трьох, які мають стосунок до: виробництва гірничодобувного обладнання, металургійної й фармакологічної галузей. Виходить, щоб керувати Укрзалізницею, не обов’язково мати спеціальну освіту, досвід роботи в структурі. Потрібно просто бути новим кадром.

«Наверху» такі люди вже працюють ейчарами (було б просто сказати — фахівець з роботи із персоналом, чи так, може, вже й не солідно? — Авт.), фінансистами, закупівельниками. І не буде жодних підкилимних домовленостей щодо призначення на ту чи іншу посаду в державній компанії. Тільки — прозорий і конкурентний відбір», — підкреслив міністр. І в такому ж дусі він розповів про те, що Україні потрібні концесійні дороги (читай — платні. — Авт.), стивідорні компанії (ті, що здійснюють перевантажувальні роботи в морських портах), які міністр пообіцяв створити за допомогою публічних дискусій. Що ж до запитань самих журналістів, то у відкритого для преси Андрія Пивоварського на них фактично не вистачило часу. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua