"Унікальний експеримент на Миколаївщині: кращі реабілітологи — рідні"

Олена ІВАШКО
19 вересня 2014

На Миколаївщині завершився унікальний цикл інтерактивних тренінгів для батьків особливих дітей. Понад 200 осіб отримали цінні прикладні знання про те, як, живучи і працюючи з особливими дітьми, зробити життя і дітей, і батьків якіснішим.

«Ми ніде би не змогли отримати таку потрібну інформацію і методики, якби ви не приїхали». Так можна описати відгуки тих, хто виховує дітей з ДЦП, аутизмом, затримкою психічного розвитку, і фахівців, що працюють з такими дітками.

Тренінги проводили у неформальній обстановці, вони були побудовані на поєднанні спеціального наукового матеріалу і живому обміні досвідом, використано арт-терапію та корисні відеоматеріали. Також презентовано авторські книжки та посібники.

— Якість життя — це те, на що багато мам особливих дітей перестають звертати увагу, оскільки повністю занурюються у проблеми хворої дитини, часто забувають про родину, особисте життя, кар’єрне зростання, — зазначає тренер проекту доцент Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова Ганна Хворова, мати 18-річного хлопця-аутиста. — Тож життя і мами, і дитини, і близького оточення перетворюється на муку. А «добрі люди» ще й додають болю — мовляв, це твій тяжкий хрест, неси його все життя.

Батьки і діти навчалися разом. Фото надане автором

У межах тренінгу вчені змогли донести думку, що не існує готового простого рецепту, «секретної кнопки», натиснувши на яку, можна відразу змінити життя особливої дитини і мами. Оцінити користь такої роботи слухачі зможуть тільки через деякий час, іноді через роки. Люди мають переосмислити нинішнє життя, зробити висновки і почати діяти. Тільки тоді рекомендації й досвід тренерів будуть корисні.

Натхненник проекту директор підприємства інвалідів «Літопис» Ілля Шполянський зазначає: «Якщо ми змогли нашим проектом змінити життя на краще хоча б однієї мами, однієї дитини, то він вже успішний. Надалі плануємо йти до підвищення якості життя людей з інвалідністю — і діток, і дорослих. З ідеями ми вже вийшли за межі виробничої діяльності нашого інва-підприємства, і тепер уся соціальна робота триває в окремому напрямі. А завдяки нашій ідеї соціального аукціону у Фейсбуці ми відкрито і без політизації знаходимо джерела фінансування проектів. Цей цикл тренінгів став першою вдалою спробою, аукціон виграв Ігор Дятлов і повністю профінансував проект згідно з бюджетом, оприлюдненим у мережі».

Серед планів «Літопису» — продовження тренінгів. За підсумками першого проекту «Батьки — кращі реабілітологи особливої дитини» буде продумано нові теми і формати тренінгів, залучено різних партнерів і кращих фахівців. Як повідомили у прес-службі підприємства, цикл інтерактивних тренінгів ініційований ПГО «Літопис» (м. Миколаїв) за підтримки столичних ВГО «Інститут соціальної політики» та кафедри реабілітології і ортопедагогіки університету ім.  М. П. Драгоманова. Підтримали ідею проведення тренінгів у департаменті освіти, науки та молоді Миколаївської ОДА. Протягом одного тижня навчання для батьків та фахівців відбулися в містах Нова Одеса, Вознесенськ, Южноукраїнськ, Первомайськ, Новий Буг, Баштанка, Очаків та Миколаїв. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua