"Унікальний витвір: така ж і доставка"

Світлана ІСАЧЕНКО
19 липня 2013

СПІВРОБІТНИЦТВО. Чернівецький машзавод виготовив і відправив до Білорусі величезну мегаколону. Штучний інженерний витвір фахівці підприємства виготовляли за окремо розробленою технічною документацією для Мозирського нафтопереробного заводу. Він працюватиме на установці з виробництва високооктанового бензину А-95 та А-98 і дасть змогу випускати якісне пальне за світовими стандартами.

Автопоїзд з виготовленим на індивідуальне замовлення нафтопереробним обладнанням вирушає з Чернівців до Білорусі. Фото Сергія ЗАРАЙСЬКОГО

— Ми вирішили транспортувати цілком і повністю 82-тонну колону, довжина якої 41 м, а висота 4,5 м. Це також свого роду унікальний крок. Зазвичай підприємства-виробники відправляють замовнику таке обладнання частинами, що, врешті, обертається незручностями при його монтажу на вже діючих установках, а далі — і збоями при експлуатації, — розповідає керівник служби маркетингу Чернівецького машинобудівного заводу Анатолій Ковтунович.

Загальна вага автопоїзда — понад 160 тонн. Довелось замовляти у Харкові спеціальний автотягач. Логістику транспортування також розробили машзаводівці, врахувавши всі технічні нюанси пересування такого великогабаритного вантажу шляхами двох країн. Адже не кожна дорога, не кожен міст і залізничний переїзд здатні його витримати і пропустити. На деяких поворотах водіям доведеться особливим чином вивертати кермо, чому вони тренувались заздалегідь.

До всього, якщо температура повітря перевищуватиме 28 градусів, автотягач їхатиме тільки вночі. Автоколону протягом усього маршруту супроводжуватиме машина ДАІ. Ще проблема — митний термінал не може прий?няти цей унікальний негабарит. Тому замитнення призначеного на експорт обладнання провели безпосередньо на чернівецькому підприємстві, що має зону митного контролю. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua