ВІЗИТ

У древній столиці Японії увагу Президента привернули до наукової співпраці

Президент Віктор Янукович у рамках офіційного візиту до Японії побував у Кіото, де був присутній під час підписання протоколу про співпрацю між Київською міською державною адміністрацією та мерією міста Кіото.

Протокол, зокрема, передбачає проведення спільних заходів з відзначення 40-річчя встановлення побратимських зв'язків між Києвом і Кіото. Крім іншого, будуть проведені Дні Києва у Кіото і навпаки.

Сторони закріпили у документі домовленості сприяти співробітництву та обміну досвідом у сфері розвитку міст та комунального управління, співпрацювати в галузі інвестицій у науково-технічну сферу. В тому числі - у проведенні наукових досліджень та сприянні створенню інвестиційних компаній, реалізації спільних експертних програм.

З української сторони протокол підписав заступник Глави Адміністрації Президента Андрій Гончарук, з японської - мер міста Кіото Дайсаку Кадокава.

***

Україна відкрита для діалогу з японським бізнесом на всіх рівнях - від малих і середніх підприємств до найбільших корпорацій. Про це Віктор Янукович заявив під час зустрічі з головою та членами японсько-української економічної ради, що відбулася у Кіото.

Глава держави відзначив, що йому дуже приємно відвідати один з найрозвинутіших регіонів Японії - Кансай, в якому зосереджено передові високотехнологічні підприємства цієї країни.

Глава держави нагадав, що нині український уряд докладає чималих зусиль для збільшення інвестиційної привабливості нашої країни, забезпечення прозорих і сприятливих умов для роботи іноземного бізнесу. "Це стосується і Японії, з якою ми незабаром розпочнемо переговорний процес щодо підписання Угоди про сприяння і взаємний захист інвестицій", - підкреслив глава держави.

Зі свого боку голова японсько-української економічної ради Хакуо Янагісава відзначив, що японська сторона має інтерес до активізації відносин між нашими країнами. Він констатував, що обсяг відносин, які склалися між Україною та Японією, не є задовільним. Адже існує великий невикористаний потенціал для більш тісного партнерства та його розбудови на вищому рівні.

Голова японсько-української економічної ради окремо відзначив серйозну увагу до сільськогосподарського потенціалу України. Особливо у контексті світової продовольчої кризи.

***

Президент України відвідав і університет міста Кіото, де відбулася зустріч з ректором цього навчального закладу, провідними викладачами та вченими.

Пізніше фахівці Центру досліджень ІPS-клітин провели для української делегації презентацію нових технологій, котрі допомагають у боротьбі з онкологічними захворюваннями. Керівник закладу професор Сінья Яманака у 2006 році винайшов унікальну технологію генерування людських стовбурових клітин, яка передбачає їх створення зі шкіри людини та вважається одним з основних методів майбутньої відновлювальної медицини.

По завершенні презентації Віктор Янукович побажав науковцю, номінованому минулого року на Нобелівську премію, успіхів у дослідженнях, за якими будуть уважно стежити в Україні.

Глава держави доручив головному онкологу України, Директору інституту онкології Національного інституту раку Ігорю Щепотіну, який у складі української делегації разом із Президентом відвідав Кіотський університет, зробити доповідь для Президії Національної академії наук України щодо досліджень ІPS-клітин.

Віктор Янукович також зазначив, що Японія є одним із визнаних світових лідерів з винайдення новітніх технологій, і провідну роль у цьому відіграють саме університети. Гідне місце серед них займає і Кіотський університет, серед випускників якого - п'ять Нобелівських лауреатів.

У свою чергу професор Сінья Яманака зазначив, що очолюваний ним Центр зацікавлений у співпраці з українськими науковими закладами, і зокрема - з підготовки молодих вчених з України в Японії, повідомляє прес-служба глави держави.