«КомунТех» — одна із ключових щорічних виставкових подій у житлово-комунальній галузі. На три дні Міжнародний виставковий центр в Києві стає платформою для обміну успішними практиками впровадження інновацій у сфері ЖКГ. А саме — теплопостачання, міського транспорту, дорожньо-будівельних робіт, заходів з благоустрою, озеленення, санітарної очистки, поводження з побутовими відходами.

Вячеслав Сороковський

— Питання управління відходами потребує системного підходу. Хочемо приділити йому особливу увагу на виставці «КомунТех», — зауважує експерт Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Вячеслав Сороковський. — На замовлення Мінрегіону та Мінприроди експерти нашого проекту працюють над методичними рекомендаціями для розроблення регіональних планів управління відходами. Це певна рамка, якою можуть скористатися регіони та громади під час пошуків власного рішення. Саме такими напрацюваннями плануємо поділитися 6 листопада.

У межах виставки відбудеться круглий стіл «Сфера управління побутовими відходами — європейський шлях розвитку». Організатори дискусії — Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, співорганізатори — Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

— Чимало громад в Україні шукають відповідь на запитання: «Що робити зі сміттям?» З одного боку, поступово стає зрозумілим, що не можемо перетворити країну на стихійне сміттєзвалище. З іншого — як зробити перші кроки та визначити найбільш оптимальний для громади спосіб впровадження повного циклу управління відходами? А це збирання, повторне використання, перероблення, отримання енергії, утилізація.

Максим Барінов

— Відповідь можна знайти у комплексному системному підході до управління відходами, — зазначає начальник управління благоустрою територій та комунального обслуговування Мінрегіону Максим Барінов. — Тому важливо, що профільні міністерства та залучені експерти розвивають національну стратегію управління відходами до 2030, працюють над проектом закону «Про муніципальні відходи». На «КомунТеху» ми розкажемо, які саме новації закладені в нову редакцію закону і як це вплине на всіх учасників ринку послуг управління відходами.

Круглий стіл відбудеться з 13.00 до 18.00 6 листопада 2018 року (вівторок) у Міжнародному виставковому центрі, блок С, зала 13.

Анастасія БОНДАРЕНКО
для «Урядового кур’єра»