" Уряд обмежує торговельні надбавки на лікарські засоби й вироби медичного призначення "

8 листопада 2014

Після внесення змін до постанови Кабінету Міністрів «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення» кожна людина зможе заощадити близько 15 гривень на упаковці ліків, закупівельна ціна яких становить 12 гривень. Про це заявив віце-прем’єр-міністр Олександр Сич за підсумками засідання Урядового комітету гуманітарного розвитку.

Він зауважив, що чинне законодавство не передбачає державного регулювання цін на лікарські засоби та вироби, вартість яких менша за 12 гривень. Тож часто суб’єкти господарювання аптечної мережі встановлювали непомірно високі надбавки, аж до 150 відсотків, від оптової ціни закупівлі. Це, своєю чергою, призводило до зростання соціальної напруги. «Учасники ринку часто зловживали тим, що ціни на ліки, які коштували до 12 гривень, не підлягали державному регулюванню. Тому деколи встановлювалась націнка аж до 150 відсотків. А це било по кишенях простих людей», — цитує слова віце-прем’єра його прес-служба.

Відповідно до напрацьованих змін до постанови Кабінету Міністрів №955 від 17 жовтня 2008 року розмір дозволеної торговельної надбавки до закупівельної ціни лікарських засобів та виробів медичного призначення, яка дорівнює 12 гривень чи менше, становитиме не більше 30 відсотків. На ті препарати, що коштують від 12 до 100 гривень, «накручуватимуть» 25 відсотків. У міру зростання закупівельної ціни розмір відсотку надбавки навпаки зменшуватиметься.

«При ухваленні такого рішення націнка не повинна перевищувати 30%. Тож людина, купуючи упаковку ліків в аптеці, оптова ціна яких — 12 гривень, переплатить максимум чотири гривні. А не 18! І це буде економія близько 15 гривень на кожній упаковці», — пояснив Олександр Сич. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua