ДЕРЖАВНА ІПОТЕКА.Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку перерахунку коштів Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву. Про це УНН повідомили у прес-службі Мінрегіону.

Запроваджені зміни усувають будь-які затримки, пов’язані із опрацюванням великої кількості платіжних доручень, а також значно скорочується їхня кількість. За пропозицією Мінрегіону, регіональні відділення Фонду перераховуватимуть кошти з казначейських рахунків на спеціальні рахунки у комерційних банках, звідки уже останні розподілятимуть їх на персональні рахунки позичальників.

Як зауважив керівник Мінрегіону Анатолій Близнюк, на сьогодні держава через Фонд сприяння молодіжному будівництву частково компенсує відсотки по кредитах майже 11 тисячам молодих сімей. Обробка великої кількості платіжних доручень призводила до затримок. Це викликало не тільки масове невдоволення позичальників, але і призводило до порушення умов договорів. Тому Мінрегіон розробив ці зміни за результатами аудиту ефективності виконання державних програм забезпечення молоді житлом, який провела Рахункова плата України.

 ДОВІДКОВО

Державна підтримка забезпечення молоді житлом здійснюється в Україні Державною спеціалізованою фінансовою установою «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» у формі довгострокового пільгового кредитування, або часткової компенсації державою відсоткової ставки іпотечного кредиту комерційних банків. Розмір компенсації встановлено у обсязі облікової ставки НБУ, що на сьогодні складає 7,5%. Скористатися програмами Фонду можуть одинокі та одружені молоді громадяни, яким на день укладення договору не виповнилося 35 років та які перебувають на обліку осіб, котрі потребують поліпшення житлових умов (так звана «квартирна черга»).