"Уряд працює над питанням завантаження підприємств державними замовленнями"

8 травня 2014

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк вважає необхідним завантажити державними замовленнями українські підприємства, зокрема,  військово-промислового комплексу, інфраструктури, транспорту і машинобудування. Про це він повідомив на виїзному засіданні Уряду в Харкові у середу, 7 травня, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ

Арсеній Яценюк зазначив, що Україна отримала перший транш МВФ, який «вже зарахований на рахунки Міністерства фінансів, Центрального банку»: «Це дає нам можливість втримувати ситуацію. Вона все одно вкрай складна, і те, що ми протягом останніх двох місяців виплачували заробітні плати і пенсії – це спільна заслуга всіх: і територіальних громад, і податкових органів і, в першу чергу, підприємців, які платили податки і далі дають роботу українцям».

Він наголосив, що під час засідання Уряду буде обговорюватися питання завантаження підприємств державними замовленнями, у першу чергу підприємств Східної України: «Ми усвідомлюємо, що Російська Федерація буде умисно закручувати гайки в двосторонній торгівлі і позбавляти таким чином українців роботи. Спочатку підвищили ціну на газ, потім закрили митні кордони, потім – торговельні. Потім захопили Крим, а зараз намагаються захопити всю Україну. Але наша єдність, професійність і наша спільна робота і боротьба повинні дати результати – на політичному фронті, і на дипломатичному, і на економічному, і на безпековому».

За словами Глави Уряду, потрібно завантажити держзамовленнями, зокрема, підприємства українського військово-промислового комплексу, інфраструктури, транспорту і машинобудування. Він наголосив, що державні замовлення повинен отримати в тому числі Харківський завод транспортного машинобудування ім. Малишева, «який виготовляє те, що сьогодні необхідно українській армії».

Також необхідно завантажити низку заводів на території Східної України, «які можуть дати дуже серйозний поштовх для розвитку Укрзалізниці, транспортних мереж»: «Вони повинні почути чітку відповідь від Уряду, що ми будемо замовляти в цьому році, скільки ми будемо давати грошей для того, щоб люди мали роботу і заробітну плату».

Він зазначив, що на цих заводах рівень локалізації майже 100%: «Все українське – метал наш, техніка, електроніка. Люди наші».

 «Це єдиний шлях, як відновити економічне зростання – будувати залізницю, рухомий склад, дороги. Брати кредит і витрачати ці кошти на реальну економіку. Так США вийшли з рецесії. Немає інших рецептів, тому давайте користуватись тими, які вже були ефективні в світі», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Глава Уряду також нагадав, що у Державному бюджеті передбачено 25 млрд. грн. державних гарантій. «Ці державні гарантії повинні бути видані безпосередньо на промисловість. Половина з цих коштів може бути направлена Укрзалізниці, щоб ми в цьому році купили рухомий склад», - сказав Арсеній Яценюк, зазначивши, що пасажирські тепловози вже виготовляють на Крюківському вагонобудівному заводі.

Арсеній Яценюк звернувся до Міністра фінансів Олександра Шлапака опрацювати порядок видачі державних гарантій і залучення коштів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua