"Уряд США ввів в обіг нову 100-доларову банкноту"

Ганна РОМАШКО
9 жовтня 2013

Найпопулярніша у світі купюра втратила традиційний зелений колір: тепер на ній переважають синій, сірий та жовтогарячий. З’явилися у банкноти й нові форми захисту. Зокрема синя 3-D смуга, на якій зображено дзвін і цифру 100. На цій стрічці з голограмами, крім малюнка дзвону Свободи — одного із символів незалежності США — зображено чорнильницю мідного кольору. При нахилі банкноти під певним кутом чорнильниця змінює колір на зелений, а дзвін зникає. Незмінним залишився тільки портрет Бенджаміна Франкліна, одного з батьків-засновників США, про якого знають навіть не дуже обізнані з американською історією. 

Революційний дизайн тепер можна оцінити не лише віртуально. Фото з сайту svoboda.org

Всі ці нововведення підвищили вартість виробництва купюри з 11 до 14 центів. Однак Федеральна резервна система США змушена піти на такі витрати, оскільки вона зіткнулася з необхідністю підвищити захист купюри від фальшивомонетників. Подейкують, що у світі триває обіг певної кількості старих фальшивих купюр, зроблених з надзвичайною точністю.

Нову купюру розробляли з 2003 року. Власникам банкнот старого зразка можна не турбуватися: вони залишаться в обігу, їх не треба буде обмінювати на нові, відкликати їх теж ніхто не збирається. Про це йдеться в повідомленні посольства США в Україні.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua