"Уряд України сподівається, що на саміті Великої сімки українське питання буде одним із основних, - Арсеній Яценюк"

2 червня 2015

«Сподіваємось, що на саміті країн Великої сімки українське питання буде одним із основних», – наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у п’ятницю, 29 травня, на прес-конференції за підсумками зустрічі з міністром закордонних справ Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром, який перебував у Києві з робочим візитом.

Глава уряду України підкреслив важливість візиту до України Франка-Вальтера Штайнмаєра напередодні саміту країн-членів Великої сімки в Німеччині на початку червня.

Візит міністра закордонних справ Німеччини до України, наголосив Арсеній Яценюк, «є свідченням того, що Європейський Союз і Німеччина як одна з ключових країн Європейського Союзу далі допомагає Україні».

«Ми спільно повинні забезпечити безпеку в Україні і в Європі в цілому», - підкреслив він.

Глава уряду наголосив, що російська агресія проти України підірвала основи міжнародного права: «Розуміючи, що єдина угода, на сьогодні підписана Росією, – це Мінські домовленості, ми далі наполягаємо на тому, щоб Росія виконувала цю угоду».

Водночас Арсеній Яценюк наголосив, що ситуація залишається вкрай складною і не виконуються базові критерії Мінських домовленостей, «а саме відведення тяжкої зброї, зупинка постачання зброї з російського боку і відновлення контролю над кордоном».

Відповідаючи на запитання журналіста стосовно виконання мінських домовленостей, він наголосив, що з часу оголошення припинення вогню Україна втратила 80 військовослужбовців, 400 поранено: «Росія далі поставляє танки, тяжке озброєння знаходиться безпосередньо в зоні конфлікту в порушення мінських угод. Я вже не кажу про те, що Росія категорично відмовляється, щоб Україна відновила контроль над державним кордоном».

«Уявіть собі, аби в Німеччині 1,2 мільйона людей із Мюнхена переїхали в Берлін, а в Мюнхені закрилися всі заводи, фабрики, там би не платили податки, не отримували заробітної платні. А в нас 1,2 мільйона людей виїхали з Донецька і Луганська, і вони зареєстровані як тимчасово переміщені особи, яким треба платити пенсії й соціальні виплати. І ми їх платимо», - сказав Глава уряду України.

Арсеній Яценюк наголосив, що Україна втратила 65 шахт із 90, «тому що вони перейшли під контроль російських терористів»: «Ми втратили 20% економіки в цілому».

Кожен день війни, підкреслив він, обходиться Україні в суму від 5 до 7 мільйонів доларів США, «і на військові витрати нам ніхто грошей не дає».

Прес-служба КМУ 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua