"Усі вони — з української землі"

21 лютого 2015

Сімдесят полотен сорока п’яти знаних художників — такий вигляд має виставковий проект «Народжені в Україні. Погляд із віддалі» у Київському національному музеї російського мистецтва. До 31 березня поціновувачі класичного живопису мають нагоду під іншим кутом зору поглянути на відомі твори І. Айвазовського, В. Боровиковського, Д. Левицького, К. Богаєвського, П. Кончаловського, І. Рєпіна, М. Ярошенка та інших. Відвідувачам пропонують звернути увагу передусім на місце народження авторів. Усі вони — з української землі.

Уродженець Харківщини поляк Генріх Семирадський перевагу надавав історичним та євангельським сюжетам.

Організатори виставки запевняють, що полотна митців — насправді вагома частина нашої культурної спадщини, хоча заразом їх вважають зразками російського мистецтва. «Події в нашій країні змусили нас інакше поглянути на українську культуру, історію. У цьому музеї зберігається багато робіт, створених нашими співвітчизниками. Їхні таланти закладені природою, а отже, й Україною», — резюмує куратор виставки Галина Алавердова.

Високу майстерність представлених художників давно оцінено. Звісно, передусім полонить краса змальованих пейзажів, портретів, натюрмортів, захоплює тонке відчуття кольорів і віртуозне володіння пензлем, властиве цим творцям.

Виставка зібрала чимало охочих переглянути твори знаних художників, народжених в Україні. Фото Володимира ЗАЇКИ

Першу залу виставки прикрашають твори видатного портретиста Дмитра Левицького, який народився на Полтавщині і свого часу брав участь у розписах Андріївської церкви в Києві. Тут полотна і Володимира Боровиковського з Миргорода. Він добре знаний портретист та іконописець, який створив 26 образів для Покровської церкви на Чернігівщині. Також перед відвідувачами — кілька картин Івана Айвазовського, уродженця Феодосії.

Наступні зали відкривають не менш цікаві твори з постійної експозиції музею й ті полотна, котрі експонували нечасто.

Дарина ФІАЛКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua