"Усі зусилля — на потреби українського фронту"

21 лютого

У понеділок, 19 лютого, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба взяв участь у засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС і закликав європейських колег докласти всіх можливих зусиль для невідкладного збільшення постачання артилерійських снарядів в Україну, зокрема скасувати експортні контракти і спрямувати все наявне європейське виробництво на потреби українського фронту та європейської оборони.

«Кожен артилерійський снаряд, який зараз виробляють у Європі, має слугувати обороні Європи. Ми маємо взяти це за правило», — наголосив міністр.

Глава МЗС України розповів главам європейських дипломатій про варварську російську тактику «м’ясних штурмів» і закликав європейських колег до негайних рішень для якнайшвидшого надання українським солдатам необхідної кількості артилерійських снарядів. Він наголосив, що достатня кількість артилерії зберігає життя піхотинців.

Зокрема Дмитро Кулеба закликав європейські уряди укладати більше довгострокових контрактів для встановлення нових виробничих ліній, спільно шукати за межами Європи снаряди, які можна придбати та відправити в Україну, а також скасувати контракти на постачання європейських снарядів у треті країни та перенаправити їх на потреби українського солдата та європейської оборони.

«російська загроза для Європи нікуди не дінеться. На жаль, маємо нове реваншистське зло, яке загрожує всій Європі. Ви всі відчуваєте, що атмосфера змінилася. П’ять поколінь європейців виросли під мирним небом у попередні вісім десятиліть, і це найбільше історичне досягнення Європи та ЄС. На жаль, нині в європейському небі — дим війни на сході, і запах війни вже у європейському повітрі. Але за умови вчасної та достатньої підтримки Україна здатна перемогти російську агресію й уникнути найгіршого сценарію для Європи», — зазначив він.

Очільник українського зовнішньополітичного відомства нагадав,  що нині всі сконцентровані на тому, щоб зупинити росію та запобігти більшій війні в Європі. Але єдиний шлях, яким можна запобігти цій катастрофі, — дати українській армії змогу завдати поразки російським загарбникам на своїй землі.

Дмитро Кулеба закликав якнайшвидше здійснити необхідні кроки для практичного початку переговорів про вступ України в Європейський Союз, створення окремого механізму військової допомоги в межах Європейського фонду миру, конфіскації заморожених російських активів та збільшення санкційного тиску на рф.

Джерело: Міністерство закордонних справ



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua