Спільна місія болгарських та німецьких археологів під час розкопок на чорноморському узбережжі недалеко від міста Созополя в Болгарії виявила залишки плавильних печей, створених в античні часи.

Як повідомляє Archaeology in Bulgaria, «завод» виявили на місці античного мідної копальні. Він розташовувався за межами давньогрецької колонії Аполлонія Понтіка. Зараз тут знаходиться місто Созополь.

При розкопках археологи виявили безліч печей. Вік більшості з них становить близько 2500 років. Тут знайдено і давніші об'єкти. Так, дві печі, імовірно, було збудовано ще в VI столітті до н.е.

Древній кар’єр, де добувалася руда поблизу Созополя давно відомий вченим і, здавалося, добре вивчений. Однак плавильні глиняні печі там знайшли вперше. Вони розташовувалися на самому краю шахти. Навіть дивно, що їх знайшли тільки зараз.

На думку вчених, древнє виробництво було справжнім металургійним заводом. Печі в ньому були двох видів: для випалу і для плавки. Ймовірно, руду обробляли безпосередньо у шахтах, а виготовлену сировину у вигляді мідних плит експортували по всьому стародавньому Середземномор'ю.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»