"В дитсадках Волині замінюють шиферні покрівлі на металочерепичні"

Валерій МЕЛЬНИК
1 жовтня 2013

Це роблять у ході реалізації регіональної програми «Шатровий дах» і викликано бажанням прибрати із дитячих територій старі покрівлі, що, як відомо, виробляли із використанням екологічно шкідливого азбесту, який має канцерогенні властивості.

Цього року новими шатровими дахами вже обзавелися дошкільні навчальні заклади сіл Ратнів Луцького району, Піща та селища Шацьк — однойменного, Риковичі — Іваничівського та Підгородне Любомльського районів. Крім того, шиферні дахи замінено у школах сіл Бортнів та Мовники (Іваничівський район), Омельне (Ківерцівський), Поворськ (Ковельський), Мала Глуша та Воля Любитівська (Любешівський), Боровичі та Нова Руда (Маневицький), Жиричі та Залухів (Ратнівський), Вічині (Рожищенський), Новий Двір (Турійський район), навчально-виховному комплексі № 1 міста Нововолинська та інших дитячих навчально-відпочинкових об’єктах.

Дахи монтуються із застосуванням сучасних технологій, що зменшують або й повністю унеможливлюють гуляння традиційних протягів на горищах. Тож і втрати тепла через стелі. В оновлення покрівель, що служитимуть щонайменше півстоліття і є теплішими від традиційних, як повідомив голова обласної державної адміністрації Борис Клімчук, уже вкладено майже 4,7 мільйона гривень коштів місцевих бюджетів. І робота ця триватиме і наступного року.

Паралельно із заміною дахів у школах активно здійснюють й інші заходи для зменшення споживання енергоносіїв. Зокрема, звичною практикою стали встановлення теплозберігальних вікон і дверей із сучасних матеріалів, облицювання приміщень новими матеріалами для зменшення теплопередачі стін. Волинські дошкільні та навчальні заклади нині також уже збільшили використання для опалення місцевих видів твердого палива — дров, торфобрикету, торфокрихти, відходів деревообробки, паливних пелет із тирси.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua