"В економіці працюватимуть гроші з Піднебесної"

Катерина МАЦЕГОРА
27 лютого 2015

Цього року на конференції «Ведення бізнесу з Китаєм» (Doing Business with China) дискутували й шукали точки дотику в співпраці з Піднебесною вітчизняні виробники та експортери, представники уряду, міжнародних організацій і китайських ділових кіл, задіяних в Україні.

Конференція ознайомила зі станом і перспективами українсько-китайських торговельно-економічних відносин, а також відкрила можливості розширення кола ділових контактів. Цього разу мета заходу була невибаглива: забезпечити українські компанії практичними знаннями, як вийти на китайський ринок і конкурувати на ньому, як уможливити тісну взаємодію потенційних китайських інвесторів з українськими підприємствами, як створити умови для обговорення двостороннього економічного співробітництва на рівні ухвалення рішень.

Учасники порушили чимало питань, важливих для досягнення світлого майбутнього в країні. Найбільше говорили про те, як на практиці вийти на китайський ринок та стати його конкурентоспроможним гравцем і які перспективи в залученні китайських інвестицій наша країна має взагалі.

У своєму виступі міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус наголосив, що інвесторів із Китаю цікавлять у першу чергу українська IT-галузь і агропромисловий комплекс.

Однак під час дискусії міністр розповідав і про подальші кроки не лише його відомства, а й загалом уряду в напрямі дерегуляційних змін.

«Ми продовжуємо перший етап реформ із дерегуляції новим скасуванням ліцензій і дозволів. Другий етап — це гільйотина. Ми не рухатимемося від однієї структури до іншої, а використовуватимемо загальну стратегію, яку вже було апробовано в Мексиці, Кореї, інших країнах світу. Маємо бути впевнені, що механізми, які ми створили, не дадуть контролюючим органам скотитися до корупції», — передає слова Айвараса Абромавичуса прес-служба Мінекономрозвитку.

Про те, що Україна планує нарощувати торговельні відносини з КНР, повідомила й заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань євроінтеграції Владислава Рутицька. Вже є відповідна урядова програма. Переговори щодо подальшої роботи тривають. Йдеться про експорт сільськогосподарської продукції і постачання на китайські ринки вітчизняного обладнання й технологій. «Частка України в загальному імпорті сільськогосподарської продукції Китаю становить менше одного відсотка. Частина сільськогосподарської продукції в загальній структурі китайського імпорту становить від 5 до 7 відсотків», — пояснила посадовець.

До слова, на проекти з газозаміщення Китай також готовий виділяти кошти. Зі слів заступника міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Діденка стало зрозумілим, що НАК «Нафтогаз України» візьме у Національного банку Китаю позику 3,6 мільярда доларів.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua