ПРАВО. Впродовж 5-10 грудня в Україні проходитиме щорічний Всеукраїнський тиждень права. Традиційно він проводиться у період, коли відзначають День прав людини – після проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини, передає УКРІНФОРМ.

Правоосвітній захід передбачає проведення майстер-класів провідних юристів, правових конкурсів та турнірів, виставки-форуму «Правники – суспільству», а головне – надання безоплатних юридичних консультацій населенню. Зокрема, можна отримати інформацію щодо порядку звернення до Європейського суду з прав людини та дізнатись про те, як виконуються його рішення.

Заходи по всій Україні проводитимуться територіальними управліннями юстиції за підтримки Координаційної ради молодих юристів та всебічної підтримки правничих організацій, юридичних фірм тощо.

На необхідності знання та захисту своїх прав наголосив і міністр юстиції України Олександр Лавринович.

«Нині правові знання є дуже сильною зброєю, тому нам треба сприяти тому, щоб в Україні збільшувалася кількість обізнаних, а одже озброєних людей»,– заявив міністр під час урочистої церемонії відкриття Всеукраїнського тижня права.

Він додав, що хоча Україна поки що далека від ідеалу країни, яка забезпечує всі права своїх громадян, однак є велике прагнення з боку державних інституцій держави зробити так, аби громадянське суспільство було застережене від тотального порушення прав людини, як всередині своєї країни, так і за її межами.