"В Україну з Великобританії прилетіла військова виставка"

2 липня 2013

РАРИТЕТИ. Військові літаки часів Першої і Другої світової війни у відмінному робочому стані прилетіли до України з Великобританії.

Вони братимуть участь в історичній реконструкції і авіашоу, а найближчі кілька днів усі охочі можуть подивитися на них на виставці у Києві.

Фахівці кажуть, що одна з найцінніших моделей– винищувач Як-3.

Сергій Дроздов, Державна авіаційна служба:

«На теренах колишнього Радянського Союзу нема літаючих літаків Як-3 і тому візит цього літака до України є символічним тому, що цей літак, дуже відомий після Великої Вітчизняної війни, повернувся на свою Батьківщину. А літак «Мустанг» – це один із найвідоміших американських літаків часів Другої світової війни».

До Києва прилетіли 27 літаків різних типів, серед них майже половина – історичні машини, побудовані у 30-х – 40-х роках минулого століття.

Всі ці літаки – з приватних колекцій людей, які за фахом зовсім необов’язково є пілотами.

Наприклад, є серед них і жінка – британська художниця, яка малює коней.

Cюзі Віткомб, пілот:

«У мене є свій літак вже 27 років, і я його дуже добре знаю. Він живе у мене вдома, і літаю я для задоволення. І літати на ньому так само приємно, як кататися верхи. Я люблю своїх коней і свій літак, вони дуже схожі між собою».

Авіаційні експерти кажуть: крім того, що сам літак такого типу може коштувати десь півмільйона доларів, утримання його теж не з дешевих – він неекономно витрачає пальне і має стояти у спеціальному ангарі.

Валерій Романенко, Державний музей авіації:

«Це не тільки витрати, це бізнес. Ці літаки беруть участь у зйомках у фільмах. Ці літаки беруть участь в авіашоу, за це все добре платять. Тобто, це бізнес і бізнес досить вигідний».

 Copyright © 2013 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua