"В Ужгороді винесено вирок щодо «контрабандного» тунелю"

Василь БЕДЗІР
4 жовтня 2013

В Ужгородському міськрайонному суді в останній день вересня завершився розгляд кримінальної справи, пов’язаної з функціонуванням «контрабандного» тунелю під міждержавним українсько-словацьким кордоном. Про існування цього підпільного «лазу» під час обстеження своєї території дізналися словацькі прикордонники 18 липня 2012 року. За їхньою підказкою українські колеги виявили вхід до нього на околиці Ужгорода 16 серпня.

Згідно з порушеною за цим фактом кримінальною справою, братів Василя і Михайла Малешів обвинувачували у самовільному зайнятті земельної ділянки, вчиненому за попередньою змовою між собою та з іншими невстановленими слідством особами, а також у придбанні, зберіганні, транспортуванні з метою збуту, а також у збуті незаконно виготовлених тютюнових виробів. Михайла звинувачували ще й у незаконному зберіганні наркотичних засобів (не для реалізації).

Підозрювані у вчиненні злочинів брати заперечували причетність до спорудження тунелю і його використання для контрабанди. Стверджували, що вони лише наглядали за будинком, який належав їхній покійній родичці, на території якого був виявлений тунель.

Суд під головуванням судді Тамаза Деметрадзе визнав братів винними у вчиненні інкримінованих їм злочинних діянь. Брати Малеші засуджені до трьох років, проте один — із обмеженням, інший — з позбавленням волі. Водночас для обох чоловіків передбачений дворічний випробувальний термін. Отже, прямо з залу суду вони вийшли на свободу.

Суддя Деметрадзе, зокрема, зачитав у вердикті: «Суд вважає, що їхнє виховання та перевиховання можливе без ізоляції від суспільства. А тому до них слід застосувати статтю 75 Кримінального кодексу України (звільнення від покарання та його відбування), призначивши покарання з випробуванням».

Звинувачень у будівництві тунелю братам не інкримінували, оскільки у Кримінальному кодексі такої кваліфікації злочину немає. Братам Малешам повернуть будинок, під яким виявлено нелегальну інженерну споруду. Цікаво, що, незважаючи на довготривалість розгляду справи, без покарання залишилися «невстановлені слідством особи». Ймовірно, саме вони виступали замовниками контрабандного переправляння до Євросоюзу контрабандних цигарок, яке могло тривати без жодних обмежень упродовж кількох років.

Саме невстановленість замовників масштабної контрабанди дає підстави багатьом вважати братів Малешів «цапами-відбувайлами». Адже запитання —хто за цим стоїть? — так і залишилося без відповіді. Цікаво, що за час слідства в області змінилися керівники практично всіх правоохоронних структур — УБОЗу, УМВС, СБ України, Чопської митниці, прокуратури. На займаній раніше посаді залишився хіба що командир Чопського прикордонного загону, який, утім, був призначений незадовго до виявлення скандального контрабандного тунелю.

Хоч імена справжніх героїв «контрабандного» тунелю не названі, надія, що це таки відбудеться, ще не померла.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua