ВАЛЮТНІ ОПЕРАЦІЇ.  У Національному Банку України обговорюють можливість скасування надання ксерокопій паспортів під час продажу валюти. 

У НБУ готові тимчасово дозволити продаж валюти без обов’язкової ксерокопії паспорта до закінчення проведення чемпіонату ЄВРО-2012. При цьому правила покупки валюти залишаться незмінними. Про це ForUm'у повідомило високопоставлене джерело в НБУ.

За інформацією співрозмовника, у середу, 5 жовтня, відбулося засідання правління НБУ з приводу ситуації на валютному ринку країни. На ньому, зокрема, обговорювалося питання про внесення змін до постанови НБУ № 278, якою банки зобов’язали проводити обов’язкову ідентифікацію клієнтів під час обміну валюти.

«Обговорювалася доцільність внесення змін до постанови № 278 щодо скасування обов’язкового надання ксерокопії паспорта при продажу валюти. Ця пропозиція розглядається як тимчасовий захід, який діятиме тільки на період до закінчення проведення чемпіонату ЄВРО-2012», - зазначило джерело. Він також додав, що найближчим часом буде зроблено заяву глави НБУ.

Як раніше заявив в інтерв’ю УНІАН голова Національного банку Сергій Арбузов, зміна правил обміну валюти дозволить згладити наслідки погіршення ситуації на світових фінансових ринках, зменшити попит на готівкову валюту з боку «тіньового» сектору і населення і не допустити коливання курсу гривні.

ДОВІДКОВО

Нагадуємо, що з 23 вересня фізична соба може обміняти в одному банку валюту протягом дня на суму 150 тис. грн, а не 80 тис. грн, як було раніше. При цьому банки зобов’язані будуть вносити зазначені дані в систему банківського обліку, щоб забезпечити контроль за дотриманням ліміту операцій. Повна ідентифікація клієнта, який проводить валютообмінну операцію, здійснюватиметься при сумі операцій від 50 тис. грн. При проведенні валютообмінної операції на суму до 50 тис. грн у фінансовому документі вказуватиметься прізвище, ім'я, по батькові клієнта. Для цього він повинен пред’явити документ, що засвідчує його резидентність.