РЕЗОНАНС 

Повідомлення про те, що замовник убивства редактора газети "Вечірня Одеса" затриманий і перебуває у СІЗО, викликало більше запитань, ніж відповідей

Сенсаційну новину про замовника резонансного вбивства минулого четверга на черговій прес-конференції озвучив начальник управління карного розшуку Oдеського облуправління МВС Андрій Пінігін. Справою про вбивство займається Генеральна прокуратура України. Все наче наближається до цілковитої розв'язки.

Відкриті питання майже закритої справи

Журналісти здивовані: чому про фактичне розкриття чи не найрезонанснішого одеського вбивства останніх десятиліть сповістили ледь не випадково під час прес-конференції, присвяченої іншим питанням? Здавалося б, тут був гідний привід показати гарну роботу правоохоронців, котрі спромоглися розкрити замовне вбивство - що трапляється, загалом, нечасто. Голова Одеського осередку НСЖУ Юрій Работін зауважує, що за часи незалежності в Україні було вбито 70 журналістів, і жоден із цих злочинів не був розкритий. А тут ідеться про розкриття вбивства, котре вже майже півтора десятка літ перебуває у колі зору одеської, та й не лише, громадськості, а міліція про свій успіх - анічичирк. Цілковитою загадкою залишається і особа замовника. Наразі є тільки невиразний натяк на його цехову приналежність. На питання, чи належить засуджений до банди Мар'янчука, правоохоронці відповіли: "Десь так".

Навіть оце "десь так" викликало у журналістів підозру, що реальний замовник до кола зору Феміди так і не потрапив. З того, що знають колеги про Бориса Дерев'янка та справи, якими він займався, аж ніяк не випливає, що звести його зі світу хотів котрийсь із тогочасних бандюків, хай навіть і дуже організований. Водночас редактор одеської "Вечірки", як згадують його колеги, явно стояв поперек дороги тим, котрі крали стільки, що ставали непідсудними. "Дерев'янко впритул займався конфліктом довкола Чорноморського морського пароплавства, - згадує одеський журналіст Ігор Розов, - і він був досить впливовою людиною, аби втрутитися у цей конфлікт. А після його смерті процес розкрадання ЧМП прискорився. Людина, що була призначена керівником, за рік розпродала понад 100 суден".

Люди, причетні до роботи ЧМП, котре нині існує практично у номінальному вигляді, кажуть що у його шафах є ще купа скелетів, які можуть завдати клопотів багатьом представникам і нинішньої так званої еліти. А все це - вагомі причини для того, щоб ім'я реального замовника вбивства було навіки поховане, можливо, разом із самим замовником. Які ж тоді були причини для того, аби хоча б напівнатяком говорити про розкриття вбивства Дерев'янка?

Гра в імена й перейменування

Не знаю, чи можливі тут паралелі, але влітку 2005-го, невдовзі потому, як у країні, а синхронно - і в Одесі, змінилася влада, правоохоронці знайшли тіло колишнього начальника юридичного управління міськвиконкому Сергія Варламова - людини з команди Едуарда Гурвіца. Сергій Варламов був викрадений під час виборчої кампанії 1998 року, коли Едуард Гурвіц змагався за другий строк у кріслі мера. Гурвіц тоді мером не став, а справа Варламова зависла на 7 довгих років. На посаду Oдеського міського голови Гурвіц повернувся на хвилі Помаранчевої революції, і саме невдовзі по тому знайшли тіло його соратника, на честь котрого незабаром перейменували одну з одеських вулиць.

Ім'я Бориса Дерев'янка теж часто згадувалося в контексті кривавих одеських виборів 98-го. Опоненти намагалися навісити його вбивство один на одного. Напередодні тих змагань Дерев'янко був депутатом Oдеської міськради і одним з небагатьох послідовних критиків мера Гурвіца. Звістка про знайденого наче замовника вбивства пожвавила колишню суперечку в одеських мас-медіа та на місцевих форумах. Можливо, інформацію для того й пустили в народ, аби хтось отримав на ній свої політичні дивіденди. Імена одеситів, убитих наприкінці дев'яностих, і досі залишаються актуальними фішками у руках місцевого політикуму. Після того, як Гурвіц програв, вулиці Варламова наприкінці минулого року знову повернули назву Піонерська.

У випадку з Борисом Дерев'янком можна бути впевненим, що нікому із місцевих політиків не спаде на гадку засумніватися у тому, що одна з одеських площ носить його ім'я по праву.

Навпаки - кожному зручно мати це ім'я за свій прапор. Але навряд чи ця обставина допоможе дізнатися правду про вбивство, що у серпні 1997-го сколихнуло всю Одесу.

ДOСЬЄ "УК"

Борис ДЕРЕВ'ЯНКO. Публіцист, засновник газети "Вечірня Одеса". Народний депутат СРСР та депутат Oдеської міськради багатьох скликань. Був застрелений 11 серпня 1997 року дорогою на роботу. На честь Бориса Дерев'янка названо одну з площ Одеси. Виконавець убивства, Олександр Глек, був затриманий 1999 року і засуджений до довічного ув'язнення. Посередники злочину - Олексій Балашов та Галина Чумак - були вбиті.