"Вчасно снідайте, матимете здорове серце"

30 липня 2013

РАНІШНИЙ ЕЛІКСИР.  Люди повинні снідати, щоб у них було здорове серце, сказано в дослідженні американських вчених.

Дослідження, опубліковане в журналі Circulation, доводить, що коли люди не снідають, то у такий спосіб вони ставлять під загрозу здоров'я свого серця.

Команда Гарвардської школи охорони здоров'я залучила до свого дослідження 27 тисяч чоловіків.

Результати засвідчили, що відмова від прийому їжі вранці є «надзвичайним навантаженням» для організму.

Британський фонд серця каже, що сніданок дозволяє людям уникнути солодких частувань перед обідом.

Вчені протягом 16 років спостерігали за чоловіками у віці 45-82 років. За цей час сталося понад 1,5 тисячі серцевих нападів, які закінчилися смертю.

Водночас люди, які не снідають, на 27% більше схильні до проблем з серцем, аніж ті, хто починають ранок з їжі. Вчені також радять впорядкувати інші фактори ризику, що стосуються способу життя, зокрема паління та фізичні вправи.

Дослідниця Лія Кахіл розповіла ВВС, що важливо їсти вранці, бажано впродовж години після того, як ви прокинулися.

«Результати свідчать, що хоча б що-небудь є краще, ніж ніщо, але завжди краще з'їсти щось здорове та збалансоване», - каже вона.

За її словами, відмова від сніданку і очікування обіду з часом може створювати навантаження на організм.

Пані Кахіл каже, що це також може збільшити ризик підвищення артеріального тиску, ожиріння та діабету, які, своєю чергою, негативно впливатимуть на серце.

«Не пропускайте сніданок», - наголошує дослідниця.

Вікторія Тейлор, дієтолог з Британського фонду серця, каже: «Дослідники розглядали лише чоловіків, старших 45 років, тому нам варто б побачити подальші дослідження, які б підтвердили, що сніданок так само впливає на здоров'я серця й інших вікових груп людей».

Але, за словами дієтолога, точно можна стверджувати, що сніданок вранці зменшить спокусу з'їсти печиво перед обідом, а також дозволяє розширити різноманітність продуктів у раціоні.

«Зерновий хліб чи вівсянка з низькокалорійним молоком - хороший спосіб розпочати день. Спробуйте додати порізаний банан чи сухофрукти, і ви почнете застосовувати правило їсти п'ять порцій овочів та фруктів на день ще до того, як вийдете з дому», - каже Вікторія Тейлор. 

ВВС.ua 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua