Електрична активність, яку реєстрували вчені в мозку бджіл, має ті ж властивості, що й альфа-коливання у розумових органах людей. Як повідомляє «Урядовий кур’єр», з посиланням на іноземний науковий журнал, це означає, що мозок бджоли в цілому заснований на тих же принципах, якими керується людський мозок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Монако п'ятирічних дітей програмуванню навчатиме робот-бджола

Вивчення мозку бджіл, відповідно, може бути цінним джерелом даних про пристрій людського мозку. Альфа-хвилі, які вдалося зареєструвати при спостереженні за активністю мозку бджіл, пов'язані з такими когнітивними функціями, як увага і пам'ять. Тобто, у бджіл може бути свідомість? Навряд чи, але питання насправді не таке й просте, як може здатися на перший погляд.

«Хвилеподібна електрична активність, яку проявляє мозок бджоли, дуже нагадує альфа-хвилі мозку людини. Це при тому, що людський мозок у мільйони разів складніший, ніж мозок крихітної комахи. І тим не менше, мозок людини і мозок бджоли підпорядковані одним і тим же фундаментальним законам нейрофізіології, які роблять можливим розумовий процес», – наголошують зарубіжні вчені.

Експерименти, які дозволили вченим спостерігати за активністю мозку комах, проводилися на звичайних медоносних бджілах, яких стимулювали особливими запахами. Вчені з'ясували, що бджоли асоціюють запахи з їжею приблизно таким же чином, як люди. Зараз дослідники розробляють нові досліди з участю бджіл, які дозволять науці поглибити пізнання в нейрофізіології.

Як уже повідомляв "Урядовий кур'єр", бджолині вулики захистять модифікованими бактеріями. Бджолині бактерії забезпечили генами, що вбивають паразитичних кліщів і віруси, які небезпечні для бджіл.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»