Людський організм «спалює» калорії не тільки при активному навантаженні, але і в стані спокою. Енергія потрібна постійно – і для дихання, і для роботи внутрішніх органів, включаючи мозок, і для підтримки потрібної температури тіла. Досі вчені не могли точно сказати, наскільки ця витрата стабільна або змінюється в залежності від змін добової активності тіла, яку задають циркадні ритми.

Однак нова робота команди професора Гарвардської школи медицини Жанни Даффі (Jeanne Duffy) показала, що в другій половині дня навіть у стані спокою наше тіло витрачає енергії більше, ніж вранці. Про це дослідники пишуть в статті, опублікованій в журналі Current Biology.


Автори працювали з сімома здоровими добровольцями, які протягом трьох тижнів ізолювалися в приміщенні без вікон, з повністю штучним освітленням. Це дозволяло чітко регулювати ритми їх «внутрішнього біологічного годинника»: кожну наступну добу «ніч» для них наступала на чотири години пізніше попередньої.

Добова періодичність витрати енергії в стані спокою виявилася у всіх піддослідних, хоча точний момент настання максимумів і мінімумів міг відрізнятися досить помітно. У середньому пік припадав приблизно на 17 годин штучно регульованої доби, хоча у окремих людей він міг наступати і о 14, і о 20 годині. При цьому «спалювалося» приблизно на 129 калорій більше середнього рівня. А мінімум – близько п'яти годин штучного ранку – варіювався в проміжку від двох до восьми годин.


За словами вчених, така варіабельність абсолютно нормальна для циркадних ритмів різних людей, недарма одні з нас вважаються «совами», а інші – «жайворонками». Проте загальна схема зберігається незмінною і у тих, і у інших: регулярність добових ритмів активності відбивається і на витраті енергії.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»