Розпочавши процес глобального потепління, людство запустило ланцюгову реакцію. І зупинити її буде непросто: у цьому процесі задіяно мільярди живих істот.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рекордну літню спеку показали на інтерактивній карті

Вчені зі Смітсонівського екологічного науково-дослідного центру встановили, що за останні роки різко збільшилася кількість вуглекислого газу, який виділяють грунтові бактерії і гриби. Збільшення температури викликало потепління грунту, що, в свою чергу, призводить до прискорення росту мікроорганізмів та інших грунтових мешканців. А вони виділяють в повітря величезну кількість СО2.

Про це повідомляє «Урядовий кур’єр» з посиланням на іноземні ЗМІ

Вуглекислий газ – головний фактор глобального потепління. До 90% надходить в атмосферу вуглекислого газу потрапляє туди природним шляхом, зі світової екосистеми, в основному – з грунту. Назад в грунт його переміщують рослини в процесі свого життєвого циклу, і таким чином підтримується відносна рівновага. Однак людина, по-перше, змінює кількість СО2, що потрапляє в повітря через людську та господарську діяльність, а по-друге, знищує систему «утилізації» зайвого вуглекислого газу. З огляду на темпи вирубки лісів, обсяги відбору з атмосфери газу падають, що призведе до небезпечних наслідків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через підвищену кислотність Світового океану промислові риби втрачають нюх

Глобальне потепління вже настало, і тепер ми повинні навчитися з цим жити, боротися з наслідками і не дозволити трапитися справжньої катастрофи.

У той же час, діяльність людини продовжує збільшувати температуру планети, що нагріває грунт. У більш теплому грунті швидше розмножуються бактерії, гриби та інші організми, які більш активно виділяють вуглекислий газ в повітря, що ще більше підстьобує зростання температур, через що ще активніше розмножуються мікроорганізми ... і так далі. Весь цей патологічний цикл розкручується все швидше з кожним роком.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»