"Велика трагедія маленької людини"

Микола ПЕТРУШЕНКО
31 травня 2014

Несподіваний хід зробив сценарист і режисер Олександр Литвиненко. Коли більшість колег прагне зазирнути в майбутнє, він повернувся в минуле, аби глибше осягнути сьогодення. Не взагалі. Крізь призму однієї людини у типовому, віддаленому від центру селі. Чому саме там і тепер, коли села зникають з карти України, а події визначають політичні пристрасті?

— Показати людину, її оточення в роки СРСР захотілось тому, — каже сценарист і режисер фільму «Порятунок» Олександр Литвиненко, — що в ті роки життя було спокійніше, людську кров не транслювало телебачення. Але й тоді у конкретної людини вистачало проблем. Поштовх до написання сценарію дали реальні події сьогодення. Але моя героїня живе в ті, вже історичні, часи, звичайним буденним життям. Однак трапилась трагедія — вона мало не втопилась. Після порятунку в неї почалися видіння. Вони вибудовувались у логічний ланцюжок і допомагали шукати злочинців. Ми не прагнули сценічних ефектів, трюків. Хотіли показати внутрішній світ людини, привернути до неї увагу, стимулювати прагнення творити добро.

Погодьтеся, наміри — найкращі. Втілення їх у конкретній роботі вимагає відходу від нинішніх шаблонів, що глядачеві потрібні лише розважальні стрічки. На відміну від зарубіжної продукції, українські митці спробували підійти до показу життя філософськи. В наш час це дуже важливо. Адже потрібні твори, які пропагують об’єднання, добро, возвеличують силу людського духу і справедливість.

Тішить те, що фільм зроблено українською командою, незважаючи на брак фінансування. Його творці повідомили, що витратили 120 тисяч американських доларів. Вкластись у таку суму допомогло те, що відчували підтримку, оскільки всі, до кого звертались, хочуть відродження українського кіно.

Пишається команда й тим, що на екрані з’являться нові обличчя, оскільки у фільмі задіяні молоді актори. Приміром, головну роль виконує Поліна Джакаєва. Вона із захопленням розповідає про зйомки, бо, за її словами, відкрила для себе новий світ щирих і працьовитих людей. Правду їхнього життя прагнула втілити в образі своєї героїні.

Фільм — дебютний. Але його творці в один голос заявляють, що скидок на це не робили, прагнули засвідчити майстерність. Адже глядачеві потрібен якісний продукт, а не пояснення, чому він не мав успіху.

— Як на мене, — сказав актор Роман Мацюта, — дебют режисера вдався, бо він зумів створити команду однодумців, яка працювала дуже злагоджено. Оцінювати роботу кожного з нас і фільму загалом мають глядачі.

За прогнозами творців, «Порятунок» має вийти на екрани восени. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua