"Великого астронома згадали на Батьківщині"

Олена ІВАШКО
2 серпня 2013

ПАМ’ЯТЬ. У селі Петрово-Солониха відкрито пам’ятний меморіальний знак астроному зі світовим ім’ям Федорові Олександровичу Бредихіну. Він народився тут 1831 року. Його послужний список: директор обсерваторії в Москві, потім у Пулково (на той час найбільша у світі), академік Імператорської академії наук. Федір Олександрович розробив багато наукових теорій. А його класифікацію комет і досі застосовують астрономи всього світу.

Ініціатором встановлення знака стала група активістів з відродження та увічнення історичних подій та знаменитих особистостей Миколаївщини. Керівник і натхненник групи, людина небайдужа й активна, Михайло Кондратьєв повідомив, що встановленню меморіальної дошки передувала серйозна пошукова робота.

«У багатьох документах, — розповідає Михайло Іванович, — написано, що Федір Бредихін народився в Миколаєві, є навіть родинний будинок. Тож тривалий час місце народження не підлягало сумніву. Але головний зберігач фондів Миколаївського обласного краєзнавчого музею Наталія Олександрівна Кухар-Онишко встановила, що народився Федір Олександрович саме у Петрово-Солонисі, де і був родовий маєток. Тут і досі збереглися деякі будівлі тих часів. Встановивши місце народження Федора Бредихіна, ініціативна група звернулася до Миколаївської обсерваторії, обласного краєзнавчого музею та Кир’яківської сільради, до складу якої входить Петрово-Солониха, із пропозицією увічнити пам’ять великого астронома. Так спільними зусиллями народився пам’ятний знак, який встановлено поряд із храмом Петра і Павла. Припускають, що Федора Бредихіна хрестили саме в цій церкві. 

Жителі села Петрово-Солониха увічнили пам’ять свого земляка. Фото автора



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua