"Венесуела: Мадуро киває на Капрілеса"

Ганна РОМАШКО
18 квiтня 2013

ПРОТЕСТИ З НАСЛІДКАМИ. Влада та опозиція Венесуели покладають одне на одного провину за масові заворушення, внаслідок яких загинули у вівторок принаймні семеро людей і ще понад 60 отримали поранення у сутичках із поліцією. Правоохоронці затримали понад 130 демонстрантів. Зокрема послідовник Чавеса Ніколас Мадуро, проголошений переможцем президентських виборів, заявив, що опозиція підбурює народ проти влади з метою вчинити переворот.

«Це організований план, який ми засудили. Це хронологія відкритого перевороту. Якщо ви хочете повалити мене, прийдіть по мене, я тут — із народом і збройними силами. Робіть те, що ви задумали, мізерні буржуї!» — заявив Мадуро.

У свою чергу кандидат від опозиції Енріке Капрілес, який програв суперникові менше 2% голосів, вимагає перегляду результатів.

«Влада не хоче перерахунку голосів. Натомість вона хоче проблем насильства та жорсткого протистояння. Вони прагнуть, щоб в усьому світі Венесуелу побачили як країну, що зав’язла в насильницькому конфлікті»,  — заявив він.

На середу в Каракасі був запланований марш прихильників опозиції, аби змусити ЦВК перерахувати голоси. Проте Енріке Капрілес скасував акцію, заявивши, що влада має намір заслати в натовп своїх агентів, аби спровокувати безлад.

Венесуела сьогодні володіє п’ятою частиною світових запасів нафти. Саме за них, на думку багатьох оглядачів, і йде боротьба після смерті президента Уго Чавеса.

Нині ця боротьба точиться не лише між венесуельськими політиками, а й між країнами-гігантами. США прогнозовано хочуть відновити свій вплив на енергетичну галузь у цьому регіоні, а Росія і Китай, яких президент Чавес активно залучав до розробки венесуельських нафтових родовищ, прагнуть зберегти свої контракти. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua