"Верховна Рада не ведеться на провокації"

Катерина МАЦЕГОРА
29 березня 2014

Законопроект «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» народні обранці підтримали лишень під вечір у четвер. Із другої спроби. О 18.00, зафіксувавши 189 позитивних голосів на системі «Рада», Голова Верховної Ради, в. о. Президента Олександр Турчинов змушений був оголосити перерву в засіданні на 15 хвилин та запросити керівників усіх груп і фракцій до свого кабінету. Переговори затяглися на півтори години, одначе привнесли у засідання парламенту вагомий результат: на початку восьмої законотворча пропозиція КМУ заручилася 246 «за». Цей крок дав поштовх до швидкого ухвалення низки інших важливих документів.

Почергово Верховна Рада ухвалила за основу проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу (щодо відміни утилізаційного збору та акцизу з переобладнання транспортного засобу)», проект закону «Про відновлення довіри до судової системи», ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення проведення мобілізації». До речі, він дозволяє українцям віком від 40 до 55 років захищати Батьківщину та її територіальну цілісність, а військовозобов’язаним — підвищує соціальні гарантії. Тож за громадянами, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації в період, який не перевищує рік, зберігаються місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування і форми власності. Поліпшує документ комплектування ЗСУ, Національної гвардії та інших військових формувань резервістами.

А тим часом на Майдані Незалежності — у розпалі позачергове віче, ініційоване «Правим сектором». Активісти обурені вимогами МВС добровільно здати зброю і скандують «Авакова геть!» У таких діях вони вбачають лобіювання інтересів Росії. Радикалізує настрої ще й загибель координатора «Правого сектору» в Західній Україні Олександра Музичка.

Колоною із вигуками «Сашко Білий, ми помстимося!» і «Авакова у відставку!» близько півтори тисячі осіб із палицями та битами у руках підійшли до стін парламенту і намагалися штурмувати головний вхід у будівлю. Атака була нетривалою і критичних наслідків не мала.

Уже п’ятничного ранку під цим самим входом вишикувалася самооборона Майдану разом з активістами, які виступають проти внутрішніх конфліктів. Таких мітингарів разом із представниками «Правого сектору» майже півтисячі. Націоналісти на критичні гасла у свій бік не реагували. Однак уважно стежили з вулиці за перебігом подій у сесійній залі. Як вимагає регламент, депутати реєструвалися. А Олександр Турчинов без ліричних відступів подякував «патріотам, які віддали голоси за «пакет жорсткої економії» і прокоментував буремний інцидент.

«На шляху стабілізації країни стоїть агресія РФ. Опісля невдалої спроби розпалити пожежу сепаратизму в східних та південних регіонах відбувається спроба дестабілізувати ситуацію у центрі країни. Саме таке завдання ставить керівництво РФ перед своїми спецслужбами, — сказав він і назвав парламент фундаментом легальної вітчизняної влади, без якого в Україні влада існувати не може. — Іншого парламенту в Україні зараз не існує. Для тих, хто хоче його змінити, є один єдиний шлях: проголосувати на чесних і прозорих виборах. Інший шлях веде до катастрофи країни і є підтримкою агресора, який концентрує свої сили на кордоні нашої країни. В Україні пануватиме закон, і всі громадяни повинні його дотримуватися».

Він подякував депутатам, які не допустили провокації біля ВР, і «патріотам-активістам», які вийшли захистити будівлю.

Без вагань того ранку депутати підтримали пропозицію створити тимчасову слідчу комісію ВР щодо з’ясування обставин загибелі Олександра Музичка. Керуватиме ТСК Юрій Дерев’янко, а до процесу розкриття подій під містом Рівним залучать трьох представників громадських організацій. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua