"Верховна Рада позбавила Януковича звання президента"

4 лютого 2015

Верховна Рада підтримала законопроект, який передбачає позбавлення Віктора Федоровича Януковича звання президента України.

За відповідний законопроект №1883, авторами якого є в тому числі лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко і лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко, проголосував 281 депутатів.

Згідно ст. 108 Конституції України повноваження Президента України припиняються достроково у разі відставки, неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров'я, усунення з поста в порядку імпічменту або смерті.

«У зв'язку з тим, що чинне законодавство містить прогалини в частині правових наслідків самоусунення громадянина України виконання повноважень Президента України, а також вчинення ним дій, які загрожують керованості держави, територіальної цілісності і суверенітету України, масового порушення прав і свобод громадян, є гостра необхідність прийняття даного законопроекту, який би позбавив Ст. Януковича звання Президента України», – йдеться в документі.

З 12 січня 2015-го року Янукович знаходиться в розшуку Інтерполу за звинуваченням у незаконному заволодінні майном і розкраданні (запит України від березня 2014 року щодо винесення Януковичу підозри в зловживанні владою і масових вбивствах був відхилений як політичний).

19 січня, Печерський районний суд Києва виніс постанову про обрання для Януковича запобіжного заходу у вигляді арешту, що дає можливість слідчим Генпрокуратури вимагати їх екстрадиції з території РФ.

Радіо Свобода 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua