"Вето на дивіденди"

Вікторія БОРИСОВА
10 жовтня 2014

Із 23 вересня Національний банк тимчасово заборонив на час воєнних дій у країні виплату дивідендів. 

Виплата дивідендів — це абсолютно легальна трансакція. Якщо раніше дивіденди інвестували у бізнес, то нині, коли зростає попит і населення, і бізнесу, бізнес хоче вивести дивіденди. Про це повідомила голова НБУ Валерія Гонтарева. За її словами, панічні настрої формують надмірний попит.

В Українській асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ) це рішення НБУ розуміють з погляду спроби стабілізації банківської системи та недопущення її декапіталізації й відтоку капіталу за кордон. Проте вважають, що таке рішення перевищує повноваження НБУ і порушує норми законодавства України.

Усі банки в Україні за законодавством є акціонерними товариствами, тож організацію їх діяльності  регулюють Господарський кодекс і закони «Про акціонерні товариства», «Про банки і банківську діяльність» та прийняті відповідно до них установчі та внутрішні документи банку як АТ. Водночас повноваження НБУ, визначені Законом «Про Національний банк України», не містять посилань на верховенство рішень НБУ над вітчизняним законодавством. Отже, ці обмеження можна вводити лише шляхом ухвалення відповідних змін до законів, які регулюють діяльність АТ і комерційних банків, і в разі надання повноважень щодо прийняття таких рішень НБУ — шляхом внесення змін до законодавства, яке він регулює. В УАІБ вважають, що без змін до законодавства законним шляхом прийняти такі обмеження за бажанням органів держуправління можна лише у банках, в яких держава володіє контрольним пакетом акцій. «Але в цьому разі таке рішення слід ухвалювати й належно оформлювати з дотриманням встановлених процедур корпоративного управління відповідними органами управління таких банків. Проте це рішення для держави, навпаки, не вигідне, оскільки конфліктує з фіскальними інтересами залучення таких дивідендів до держбюджету. Отже, в кожному випадку треба зважувати, що головне на сьогодні — невиплата дивідендів та збереження капіталізації конкретного банку чи наповнення державного бюджету доходами», — зазначив «УК» голова УАІБ Дмитро Леонов.

У ймовірності розширення такої практики на виплату дивідендів акціонерних компаній експерти сумніваються.

На відміну від банківської системи, в реальному секторі економіки держава не опікується капіталізацією підприємств, а насамперед реалізує фіскальні інтереси. Тому поширення такої практики на акціонерні компанії реального сектору економіки для держави жодного сенсу не має.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua