"Від головного болю до соціального партнерства"

Світлана УСАТЮК
18 травня 2013

ПОСТУП

 Завдяки інвестиціям розв’язано не лише проблеми теплової електростанції, а й буде поліпшено соціально-економічний стан в регіоні

Світлана УСАТЮК
для «Урядового кур’єра»

Раніше роботу Бурштинської ТЕС на Прикарпатті неодноразово пов’язували з чималим переліком проблем для регіону. «Станція ставала справжнім головним болем Івано-Франківщини, — згадує голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, який працює на посаді вже другу каденцію. — Мало хто може уявити, які періоди доводилося переживати. Були моменти, коли у Бурштині взимку залишалося вугілля всього на дві доби роботи. Зупинити станцію просто — для цього достатньо і 15 хвилин, а щоб запустити, треба цілих два місяці. Розуміючи це, телефонуєш, куди тільки можна, просиш допомогти вугіллям». До цього можна додати ще й екологічні ризики, й реальні загрози закриття об’єкта.

Раніше ТЕС була справжнім екологічним лихом для регіону. Фото з сайту geolocation.ws

На сьогодні Бурштинська ТЕС, яка увійшла до складу ДТЕК, має значні запаси вугілля, її фахівці дбають про встановлення обладнання для зменшення шкідливих викидів в атмосферу, а керівництво станції готове не лише забезпечити безперебійний виробничий процес, а й сприяти соціально-економічному розвитку місцевості, де працює. Підтвердження цього — підписана між ДТЕК та облдержадміністрацією Угода про співпрацю в сфері соціально-економічного розвитку Івано-Франківської області в рамках соціального партнерства.

Документ передбачає, що ДТЕК упродовж 2013 року виділить 7,2 мільйона гривень. Ці кошти буде спрямовано на допомогу Бурштинській міській лікарні у забезпеченні сучасним обладнанням, проведення поточних ремонтних робіт, підвищення кваліфікації медичного персоналу. Енергетична компанія підтримає розробку інвестиційного проекту зі створення у місті Бурштині індустріального парку, сприятиме організації системи енергоменеджменту в закладах бюджетної сфери, реконструкції системи опалення, утепленню будинків, комп’ютеризації шкіл, облаштуванню дитячих і спортивних майданчиків тощо. За мільйон гривень із цієї суми буде придбано спеціалізований автомобіль для Івано-Франківського обласного центру екстреної медичної допомоги.

«Соціальна відповідальність компанії не декларативна, — зазначає генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко. — Хочемо, щоб у тих містах, де працюємо, були створені комфортні умови для проживання людей. І це наша принципова позиція».

Важливо також, що торік ДТЕК сплатила на Івано-Франківщині 70 мільйонів гривень екологічного податку, а цього року заплановано подвоєння суми. Сплачені кошти допомогли розвиватися містам Бурштин, Галич та ще семи селищам області.

Отож у роботі Бурштинської ТЕС очевидна зміна пріоритетів. Головний біль залишено в минулому. Тепер на першому плані — соціальне партнерство.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua