ОСВІТА. 5 жовтня «Урядовий кур’єр» опублікував  Закон України «Про внесення змін до статті 18 Закону України «Про загальну середню освіту» щодо запобігання дискримінації при вступі до початкової школи».

Змінами до статті 18 закону «забороняється перевіряти рівень знань під час зарахування дітей до загальноосвітнього навчального закладу, крім гімназій, ліцеїв, колегіумів, спеціалізованих шкіл (шкіл-інтернатів)», ─ йдеться у Законі.

У пояснювальній записці до документу, ухваленого Верховною Радою 6 вересня цього року, зазначається, що при прийомі дітей до загнальноосвітніх неспеціалізованих шкіл державної та комунальної форм власності часто застосовувалася практика тестування знань дітей (читання, математика, іноземні мови тощо). Нерідко це використовувалося адміністрацією шкіл як інструмент здирництва з батьків, а в разі їх відмови чи неможливості дати хабара - як інструмент дискримінації дитини. Уточнене формулювання вказаної статті, на думку законодавців, забезпечить реалізацію конституційного права громадян на доступність і безоплатність загальної середньої освіти.