На південному сході США – велика екологічна катастрофа: рекордний обсяг квітучих водоростей призвів до загибелі багатьох морських мешканців.

Про це повідомляє "Урядовий кур'єр" з посиланням на іноземні ЗМІ.

У період активного розмноження («цвітіння») ціанобактерії (їх ще називають синьо-зеленими водоростями) виробляються токсичні речовини. У великих концентраціях ця отрута може завдати серйозної шкоди живій природі – зокрема, нервовій системі, шкірі і внутрішнім органам ссавців і рептилій.

Наприклад, домоєва кислота (також відома завдяки своєму ефекту як «кислота зомбі»), яку виділяє червона водорість Chondria armata, перезбуджує нервову систему і викликає в ній дегенеративні процеси. Це призводить до судом, втрати пам'яті і пошкоджень головного мозку. 

Вода в період цвітіння покривається зеленою плівкою, яка блокує для підводної рослинності доступ до світла і кисню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через аномальну спеку Балтійське море зацвіло синьо-зеленими водоростями

Біля берегів Флориди цвітіння водоростей відбувається щорічно; різниться лише масштаб явища. Нинішнього літа зафіксовано найбільше цвітіння принаймні за останні 10 років, яке вже призвело до загибелі безлічі живих істот.

При цьому жертвами стає не тільки риби, але і більші тварини, такі як черепахи і навіть ламантини, яких за вживання виключно рослинної їжі прозвали морськими коровами. У Флориді знаходиться найбільший притулок ламантинів у Сполучених Штатах, сюди щороку приїжджає багато туристів. За даними екологів, з початку року водорості вже вбили 80 ламантинів – це на 13 більше, ніж за весь минулий рік. У 2003 році за весь сезон загинула сотня цих морських ссавців, а сумний рекорд був у 1996-му: 277 смертей. Екологи разом з волонтерами намагаються рятувати ламантинів, перевозячи їх в природоохоронні центри для реабілітації.

Серед інших тварин, отруєних водоростями за минулі місяці – акула-молот, китова акула і дельфін. І ще багатьом мешканцям моря потрібна допомога.

Зіткнення людини з отруйною водою також призводить до проблем зі здоров'ям. Зараз влада проводить заходи з очищення акваторії, але це може зайняти чимало часу. Крім того, риба і молюски, які вже потрапили в торгові мережі, а потім на прилавки магазинів, рознесуть отруйні речовини далі.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для "Урядового кур'єра"