"Видавці дарують книжки бібліотекам Луганщини"

Олена ОСОБОВА
18 червня 2016

Нові видання українських письменників стали доступними для читачів Луганщини. Фото автора

Більшість книжок, які привезли на схід країни 12 провідних видавництв,  залишаться на Луганщині. Хоча б тому, що Луганська обласна універсальна наукова бібліотека ім. М. Горького виїхала з тимчасово окупованого міста, на відміну від донецьких колег. Тобто колектив цієї установи та ще кількох вирішив змінитися у роботі кардинально. А допомагає йому проект «Книжкова сотня».

«Понад усе сучасна бібліотека має ставити потреби читача. Саме читач, а не хтось інший, визначає, що він читатиме і по яку книжку прийде в бібліотеку», — вважає ініціатор та координатор проекту письменник і журналіст Андрій Кокотюха.

А генеральний директор і засновник видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький, який разом із товаришами прибув із благодійним вантажем на схід країни, впевнений, що «люди, які читають сучасні книжки, не можуть не бути патріотами».

Акція відбулася в межах нового соціального проекту «Жива бібліотека», яку реалізує благодійний фонд «Бібліотечна країна». Мета проекту — не тільки оновлення бібліотечних фондів переважно сучасною українською літературою, а й активізація діалогу шляхом проведення зустрічей діячів української культури з читачами, які живуть у зоні АТО. Якщо врахувати, що в Сєверодонецьку лише одна книгарня, зрозуміло, чому раділи поціновувачі літературного слова таким виданням, як військові щоденники, зокрема «Іловайськ» Є. Положія, «Історія з грифом «секретно» В. В’ятровича, книжкам Андрія Кокотюхи «Червоний», Любка Дереша «Голова Якова» та іншим. Дехто з авторів навіть особисто приїхав на першу зустріч у межах проекту «Жива бібліотека» на схід країни. Тож до Андрія Кокотюхи та Любка Дереша у читачів було чимало запитань. 

Другим етапом проекту, за словами його ініціаторів, стане залучення широкого кола громадськості до цієї ініціативи, коли будь-який українець зможе безкоштовно відправити «Новою поштою» книжки до бібліотек, розташованих у зоні АТО. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua