"Віддача від землі має підвищитися"

Олена ОСОБОВА
3 жовтня 2013

Кліматичні зміни призвели до того, що за освітлюваністю сонячним промінням (інсоляцією) область подібна до Криму, тож тут можна збирати по два врожаї. Останнім часом змінилися вимоги щодо ефективності використання землі. Тепер якщо поля не дають прибуткового врожаю, доведеться за це відповідати. Нині внесок аграріїв у ВВП області становить лише 3%. Ця ситуація має змінитися, адже саме з аграрним бізнесом пов’язані подальші перспективи краю, впевнені ініціатори створення регіонального центру кадрового та наукового забезпечення розвитку АПК області.

«Переконаний: у 1990-ті було допущено стратегічну і, можливо, драматичну помилку: землю роздали зокрема людям, які не могли її обробити, і не створили механізмів, що дають змогу ефективно розпорядитися земельними наділами», — вважає перший заступник голови облдержадміністрації Едуард Лозовський.

Головні завданні в реформуванні агрокомплексу області — створити здорове конкурентне середовище, замінити імпорт власними продуктами і підвищити добробут селян. На порядку денному — питання взаємозв’язку з наукою та розв’язання проблеми кадрів. Скажімо, у Канаді кількість зайнятих у сфері АПК сільських жителів дорівнює 3%, а у нас — 13%. Загальну кількість зайнятих треба зменшувати за рахунок зростання продуктивності праці.

Іншим критерієм оцінки діяльності сільських господарств буде їх прибутковість. Ставку роблять на великих виробників. Провідні аграрії впевнені, що саме від правильного розподілу земель залежить їх ефективне використання.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua