"«Відкатам» — бій!"

Олег ЛИСТОПАД
2 квiтня 2014

Першочерговими завданнями  оновленого міністерства Андрій Мохник вважає подолання корупції, за розмахом якої Мінекоресурсів було на одному з чільних місць. Міністр розраховує на допомогу громадськості в цій роботі, а особливо — на пропозиції, як вибудувати роботу, щоб надалі унеможливити такі схеми.

Ішлося у промові міністра і про реформування Громадської ради при Мінекоресурсів, оскільки нинішній її склад було сформовано з порушеннями законодавства. Також Андрій Мохник пообіцяв, що надалі відповіді на запити громадськості надаватимуть вчасно. Спершу це не виходило, «бо довелося багато в буквальному сенсі розгрібати. Попередній міністр просто втік із роботи, навіть не написав наказу про припинення своїх повноважень. Тож накопичилася велика кількість документів, які слід було опрацювати, з огляду на те, що є питання до цих документів. Звісно, треба було ретельно це вивчити».

А. Мохник розповів про свої нещодавні зустрічі, пов’язані з проектами, які курирує міністерство. Зокрема з японськими колегами (через занедбаність справ попереднім міністром можуть бути претензії щодо повернення коштів, які отримуємо за Кіотським протоколом). Відбулися також зустрічі з представниками компаній «Шелл» та «Шеврон», які планують видобувати в Україні сланцевий газ, а також із представниками Американської торговельної палати та Карлосом Паскуалем, представником уряду США з цих питань.

Міністр повідомив, що він дав доручення щодо збирання інформації про зобов’язання України за міжнародними природоохоронними та екологічними договорами і конвенціями. Ця інформація потребує серйозного аналізу.

Підготовлено запит до Мінекономіки стосовно структури зовнішньоекономічних боргів, щоб у цьому питанні співпрацювати обом відомствам.

Ішлося на зустрічі й  про доступ громадськості до екологічної інформації. На думку Андрія Мохника, сайт міністерства не задовольняє потреб сучасності.  Це особливо стосується надання ліцензій, дозволів, фінансування проектів з екологічного фонду,  наукових досліджень.

Готується запит у фонд Держмайна щодо оприлюднення інформації про екологічні та соціальні зобов’язання, включені фондом Держмайна в угоди під час приватизації підприємств. Їх зроблено формально, часто їх не виконують, але таку практику безвідповідальності слід припинити.

Далі, пообіцяв міністр, буде. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua